Шеф Ивелин Кръстев: За да приготвите успешно октопод, ви трябват лимон и коркова тапа

Шеф Ивелин Кръстев: За да приготвите успешно октопод,  ви трябват лимон и коркова тапа - E-Burgas.com

Вижте любимата рецепта и някои тайни „от кухнята" на главния готвач на Средиземноморски ресторант Салини

Запознайте се: Ивелин Кръстев, главен готвач на Средиземноморски ресторант Салини. Затваряме очи. Връщаме лентата. С отварянето им,  вече сме във Варна. Ето къде е роден бъдещият голям кулинар! Отново е време за път. В Германия, Иво работи година. После идва Финландия - на чиято професионална кухня отделя още толкова време. Следва връщане в родния град - работа с най-добрия български суши майстор и цели 15 години в първия най-добър ресторант за морска кухня у нас. После, избира Бургас. Врати през 2011 г. отваря Средиземноморски ресторант Салини - кулинарната страна на гостоприемството на Гранд Хотел и СПА Приморец. Зад вратите на кухнята му пък, е Иво. Има собствен екип и многобройни гости от близо и далеч, за които да се грижи. Често напуска царството си на текстури, вкусове и аромати, разбърква се с хората и попива обратна връзка за вкуса, който им е дал. "Храната е изкуство, което ми доставя удоволствие. Целта ми е да го предам и на гостите ни. Те, са най-важни за нас" – казва той и добавя: "Задоволството от храната, което хората споделят, е най-високата оценка за мен."

Разбира се, един шеф-готвач е винаги подкрепен от чудесен екип и виртуозен зам. главен готвач – който в случая се казва Красимир Петров и работи в професионалната кухня от над 10 години. „Те са моята опора и сила. Благодарен съм, че са до мен. Ние не просто работим заедно. Смеем се, споделяме, разпускаме, докато работим“ – казва Иво – преди да продължи с малко размисли за предложенията, които се включват в картата на даден ресторант.

"За да създадеш идеалното, балансирано и адекватно на локацията и сезона меню, нужни са познания, креативност и собствен почерк".

Шеф Ивелин Кръстев

В Средиземноморски ресторант Салини ще откриете две карти, посветени на най-здравословните кухни в света. Едната - подсказва заглавието - включва всякакви изкушения от света на Средиземноморието - екзотични салати, студени и топли предястия, супи, ризото и домашна паста. Отлична е и селекцията основни ястия и обособени отделно богат набор рибни специалитети, с различен главен герой - лаврак, ципура, фагри, лефер, чернокоп, сафрид, калкан, риба тон, сьомга. Не е пропуснат и изборът между няколко вида прясно изпечен хляб. Финалните щрихи дава цяла дузина изкусителни десерти.  Другата вкусна карта на Салини предлага вкуса на Япония в автентични салати и разнообразни - нигири, урамаки, футомаки, хосомаки, нигири, сашими, темпура, калифорния, ичибан и вулкан - предложения.

„Менюто в "Салини" се актуализира два пъти годишно. Това е така, за да може да предлагаме качествена и разнообразна храна, адекватна и съобразена със сезона и наличните пресни продукти.“

Шеф Ивелин Кръстев

Каква рецепта би предложил един шеф-готвач, с афинитет именно към морската храна?

Октопод Салса верде. Ето как да го приготвите у дома:

Сварете октопода. За да го запазите стегнат и да не се развари, във водата поставете разрязан на четири лимон и една коркова тапа. След 45 минути престой на дългокракия морски обитател в тенджерата, е време да го извадим - и шокираме в лед. После, нарязваме пипалата едно по едно. Приготвяме ги на плоча до златисто. Изпечения по този начин октопод слагаме в тиган + малко чесън, чери домати, мащерка и картофи на кубчета. Накрая, прибавяме домашно приготвен доматен сос. Изчакваме да поври минута-две. Гарнираме в чинията, като отгоре добавяме настърган пармезан.

Ако рецептата ви се струва нелека за изпълнение и имате път към Бургас - или сте горд жител на този хубав морски град - то заповядайте при Иво, в Средиземноморски ресторант Салини. Там, октоподът приготвен по горепосочения начин ще пристигне при вас ароматен и изкусителен и за още повече разкош, с добавена пяна от скариди.

Докато обмисляте гореописаната гледка и вкусовите и качества, ето още малко съвети от един морски шеф-готвач:

- При приготвяне на морска храна, най-важни и специфични са обработката и почистването. Ако на този етап усилията ви се увенчаят с успех, то бройте битката за успешно приготовление на вкусно ястие за наполовина спечелена.

- Рибата се филетира внимателно, от главата към опашката. Отделяме малко от кожата, захващаме внимателно и придържайки по този начин прекарваме филетиращ остър нож (споменахме ли колко са важни хубавите ножове?) над костта.

- Говорим ли за морска храна, говорим за многообразие сосове, които вървят ръка за ръка с нея. Успешното приготовления на морска храна означава и съчетанието ѝ с подходящ сос.

Всеки има своя мисия в живота. Едни ваят форми от мрамора, които след векове стават част от музеите по света. Други, печатат книги на преса, която някой преди това (Гутенберг) е изобретил. Трети строят къщички за птици, отглеждат лалета, учат децата, шият дрехи и какво ли още не. Няма как обаче, да сте добри във всичко. Открийте своето и се съсредоточете върху него. Ако то не е кулинарията, следващия път когато сте гладни, а не се усещате като бъдещ Годрън Рамзи, въоръжен с остри ножове, морски дарове, кухня, знания, умения и време, доверете на шеф Ивелин Кръстев небцето си. Струва си. Очаква ви истинско морско приключение.

Иво ще намерите в Средиземноморски ресторант Салини, на ул. "Княз Ал. Батеберг" 2, в Гранд Хотел и СПА Приморец. Там, храната е винаги прясна, вкусна, сервизът е ненатрапчив, обстановката - елегантна и спокойна. Не на последно място - има безплатен паркинг, а цените са съвсем приемливи, достъпни и балансирани. Гмурнете се във вкуса на морето и океана. Целогодишно. А ако кулинарните ви предпочитания не фигурират в някоя от вкусните карти на Салини – Иво ще приготви нещо по ваш вкус. Защото  

„Добрите ресторанти се адаптират към вкуса на гостите си“.

Шеф Ивелин Кръстев

 

Галерия
Коментари

Още от последните новини