Сестрата и майката на Атанаска изведнъж замлъкнаха и бягат от медии

Сестрата и майката на Атанаска изведнъж замлъкнаха и бягат от медии - E-Burgas.com

Atanaska_Georgieva_21jpg

Роднините на Атанаска Георгиева, която бе арестувана и обвинена за убийството на 8-годишната Алекс от Поморие, внезапно млъкнаха. От няколко дни те се държат като онемели и изглеждат не на шега изплашени, установи наш репортер.Сестра й Северина и майка й Светла бягат от журналисти като дявол от тамян и вече не искат да говорят по темата за убийството. „Няма какво да ви кажа, оставете ме на мира! Води се разследване, има си органи – питайте тях! Повече не ми се обаждайте, защото ще ме вкарате в затвора без вина, само заради някакви казани думи”, отсече с гневен глас Северина Димитрова.

Само допреди няколко дни роднините на 39-годишната Атанаска говореха без проблем за неочаквания обрат, който взе разследването. Те бяха хората, които разкриха, че Георгиева се е отказала от първоначалните си самопризнания и е посочила на разследващите истинския убиец на момиченцето. Северина и Светла охотно отговаряха на всички въпроси, дори дадоха подробно описание на външността на килъра, посочен като такъв от Атанаска. Разказаха с най-малки подробности новата версия на обвиняемата, според която физическият убиец е млад мъж, приятел на семейството на Алекс, когото тя познавала само визуално, защото им идвал често на гости. Внезапното замлъкване на роднините е заради сериозно предупреждение, направено им от разследващите, научи „ШОУ”. Сестрата на Атанаска – Северина, е била привикана миналата седмица и е подписала в полицията предупредителен протокол, който й забранява да изнася пред медиите каквито и да е данни от разследването на заплетения случай с убийството на 8-годишната Александра. Това е станало след серия интервюта, в които Северина надълго и широко разказа новата версия и новите показания, дадени от сестра й. 

Народното издание узна, че Северина е била предупредена от разследващите, че ако продължи да говори, ще бъде подведена под отговорност по чл. 360 от НК, по който я заплашва затвор или пробация. Текстът от Наказателния кодекс е в глава Престъпления против отбранителната способност на Републиката, против информацията, представляваща държавна тайна, и против чуждестранната класифицирана информация. Чл. 360 гласи: „ Който разгласи сведения от военно, стопанско или друго естество, които не са държавна тайна, но чието разгласяване е забранено със закон, заповед или друго административно разпореждане, се наказва с лишаване от свобода до една година или с пробация”.

Въпреки че е подписала предупредителен протокол, Северина се е опитала да даде гласност по въпроса защо вече не може да говори за убийството. На 3 юли тя е публикувала кратък пост в страницата си във Фейсбук с думите: „Опааа! Това не го очаквах! Ето как ми запушиха устата. Днес се подписах на такава декларация. Ако ме вкарат в затвора, да не се чудите защо. 

И оттам няма да мълча

Засега млъквам пред медиите, но няма да спра да защитавам сестра си. Има и други начини. Аз няма да се предам”. След това е копирала и текста от чл. 360 от НК. Нейни приятели са коментирали гневно и с доста силни определения. Някои я съветват да отиде в предаването на Мартин Карбовски, а Северина отговаря, че не може да пробие там. „Не става, две седмици подред предаването ни при Карбовски беше отменяно. А относно тази декларация - просто нямам право да издавам показанията на Атанаска. Тоест не мога да я защитавам в медийното и интернет пространство. Но това не важи за институциите, които уведомявам, и жалбите, които подавам”, е написала сестрата на Атанаска.

Във Фейсбук пък вече има създадена отворена група с името „Искаме истината за Алекс и Атанаска”. В нея Северина е подредила цялата хронология около мистериозния случай с убийството на детето – от деня на изчезването му на 10 април до днес. Публикувала е и всички основни публикации с цитати, а целта й очевидно е да покаже 

явни и груби противоречия в изнесените факти

Северина е публикувала и два прелюбопитни документа. Първият е Свидетелство за свето кръщение, което доказва, че тя самата е православна християнка. От снимката се вижда, че документът е доста овехтял и измачкан, но ясно се четат имената. Северина е била кръстена в църквата „Света Петка” в град Пещера на 26 юни 1985 г. , когато е била само на 2 години. Като кръстница в свидетелството е записано името на третата й сестра Евгения Димитрова – факт, който показва, че и тя е била кръстена в православната вяра. Под публикувания документ Северина е написала: „Това е за всички, които ме наричат помакиня. Не че съм се обидила, но е добре да има доказателство, че не лъжа”. 

Сестрата на Атанаска е публикувала в социалната мрежа и дипломата си за средно образование, за да покаже успеха си в училище, който бе сред най-обсъжданите теми в медиите. „За всички, които толкова много се интересуваха от оценките ми в училище. Не знам с какво моите тройки ви помогнаха да ме правите по-черна от дявола. Това с тройките ми беше много странно. Търсиха за какво да се хванат и като нищо не намериха, се хванаха за тройките. Какво толкова?! Това не е срамно за мен, дори и да бяха двойки. Оценките не определят личността ми. Всъщност ако един ден дъщеря ми не се учи добре, не смятам да я наказвам. Насила хубост не става. Или ти се отдава и те влече, или не... С компютрите и техниката съм на „ти”, откакто ги има на пазара. Всеки си има нещо, което му се отдава повече. Това, че не обичам да чета книги, не ме прави с лошо интелектуално ниво, както са ме изкоментирали. Логиката ми е желязна. Може да имам цял куп правописни грешки, но пък имам вродена интелигентност, дори е над средната”, пише Северина.

От сканираната диплома се вижда, че тя е завършила средно образование СОУ „В. Левски” в Гълъбово със среден успех 4.31 в специалност „Организатор на среден и дребен бизнес”. Най-слабите й оценки – среден 3, са по основните предмети – български, математика, английски и руски. Тройка е получила и на матурата по литература, както и по политология, химия, счетоводство и по икономика. Има обаче и шестици - по философия, банков мениджмънт и информатика. 
Явно Северина е решила да извади всичко на показ за себе си, за да се застрахова от евентуални бъдещи атаки срещу нея. Действията й подсказват, че 

се готви за дълга и тежка война, за да спаси сестра си

Малко преди да бъде привикана в полицията, за да „даде обет за мълчание”, Северина заяви, че има да разкаже още много факти за убийството на детето, но имала съображения да изчака седмица-две. Тя намекна, че знае много повече, отколкото казва, и пази истинска „бомба” за по-късен етап. Към момента обаче тя е с вързани ръце и... език. Вместо нея съпругът й Веселин Тошев пое щафетата и се опита да я замести като „говорител” на семейството. Тези дни той даде серия от интервюта в регионални медии, които звучат страшно и зловещо. Хотелиерът отправя сериозни обвинения към семейството на убитата Алекс, с конкретни квалификации. 

Думите му звучат като обвинителен акт на прокурор срещу подсъдим. Най-невинното твърдение е, че родителите на момиченцето знаят кой е истинският убиец, но предпочитат да мълчат. Другата теза, лансирана от Тошев, е, че трупът на убитото дете е бил през цялото време във входа на кооперацията, но не и в таванската стая на балдъзата му. Твърдението му обаче почива повече на логика, отколкото на конкретни факти и доказателства. Единственият аргумент, който изтъква, е, че входът е бил обсаден през целия ден от полиция и журналисти и не е възможно някой да се промъкне през блокадата с тялото на мъртвата Алекс.

Тошев също твърди, че момиченцето е удушено от семеен приятел на родителите на детето. Мъжът го умъртвил още в деня на изчезването му, а после го качил на тавана при Атанаска. Занесъл го, увито в детско одеалце, и я заплашил да мълчи. След това, за да я стресира и за да й покаже, че не се шегува, я изнасилил до трупа на момиченцето. После грабнал ръката й и я поставил върху найлоновия чувал с трупчето. Оставил нейни отпечатъци и върху тиксото, омотано около вратлето. След това взел мъртвото дете, увито с одеалцето, и го изнесъл навън. Вечерта Атанаска не мигнала от тревога. Тя не знаела къде е отнесено мъртвото дете, докато на следващия ден не го намират... под леглото й. Версията на Атанаска е, че докато е била на разпит в полицията на следващия ден, някой се е промъкнал в дома й и е подхвърлил трупчето. Всичко това е записано в новите показания на Атанаска. 
Коментари

Още от последните новини