„Сестра“ и „Бащата“ са две от заглавията в афиша на „София филм фест на брега“

„Сестра“ и „Бащата“ са две от заглавията в афиша на „София филм фест на брега“ - E-Burgas.com

Два от българските филми в афиша на "София филм фест на брега" вече са известни. Единият е "Сестра" на режисьора Светла Цоцоркова. Второто българско заглавие е "Бащата" на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов.

18-ият "София филм фест на брега" ще се проведе от 14 до 22 март 2020 г. в Общинско кино "АБ" в сградата на ДТ "Адриана Будевска". Началото за първи път ще бъде в събота от 19 часа.

Два от общо 18-те филма от афиша на фестивала ще получат наградата на Община Бургас - статуетка "Сребриста чайка" на художника Никола Станчев. Първият приз ще бъде връчен от журито с председател проф. Георги Дюлгеров и членове Диана Саватева, Борислав Чакринов, Лорис Мануелян, Мария Бенчева, Христо Димитров - Хиндо, Стефани Райчева, Слави Георгиев и Александра Ингилизова.

Втората "Сребриста чайка" се връчва като награда на публиката. Тя се присъжда на филма, получил най-висока оценка от зрителите, които гласуват след всяка прожекция по шестобалната система.

За втора година ще се проведе киноклас, воден от режисьора Надежда Косева. В него всеки един от участниците отново ще има възможността да режисира, снима и монтира своя интерпретация на епизод от български филм.

Участниците, завършили най-успешно кинокласа, ще бъдат новите членове на младежкото жури, което гледа и оценява късометражните филми от програмата. Фаворитът ще получи Наградата на областния управител - грамота и златен плакет.

Още един от късометражните филми ще получи награда на Зонта Клуб Бургас в размер на 1000 лв. Той ще бъде обявен от журито с председател проф. Георги Дюлгеров. Наградата се връчва за трета година.

За филмите от афиша на "София филм фест на брега":

"Сестра" е вторият пълнометражен филм на Светла Цоцоркова и има завидна фестивална съдба дори в сравнение с дебютния ѝ филм "Жажда". Световната премиера е на фестивала в Сан Себастиан, в програмата "Нови режисьори", където филмът е отличен със специален диплом. Веднага след наградата "Сестра" е купен за разпространение в Китай и Франция. Десет дни по-късно получава приза за операторско майсторство на фестивала "Златна роза" във Варна за работата на Веселин Христов. Още десет дни по-късно - наградата на младежкото жури на ФИПРЕССИ на фестивала във Варшава.  През следващите седмици "Сестра" получава голямата награда в Скопие на фестивала Cinedays и голямата награда за най-добър филм на фестивала в Котбус - Германия. Междувременно участва на фестивалите в Лондон, Минск, Солун, Гьотеборг... През март "Сестра" ще участва в международния конкурс за първи и втори филми на 24-ия "София Филм Фест".

"Филмът на Цоцоркова е за семейния живот и сестринството, за малките, уж невинни лъжи, които споделят членовете на едно семейство, и за начина, по който могат да бъдат преодолени противоречията между близки хора - теми, които са познати на всеки от нас", пише списание Variety.

За разлика от предишните две творби на успешния авторски тандем Кристина Грозева - Петър Вълчанов, създадени по истории от новинарските хроники, "Бащата" е семейна драма, която съчетава комични и абсурдни елементи. Филмът е разказ за живота на баща (Иван Савов) и син (Иван Бърнев) след смъртта на майката в семейството. Двамата потеглят към приключение, а по пътя ще се наложи да се срещнат с някои премълчани тайни и вини... 

През 2019 "Бащата" спечели едно от най-високите отличия в историята на българското кино - "Кристален глобус" за най-добър филм в Карлови Вари. Освен това лентата триумфира и на фестивала на българското игрално кино във Варна със "Златна роза" за най-добър филм, с наградата за сценарий - за оригинална драматургия и ярки персонажи, с наградата за мъжка роля, присъдена на Иван Бърнев и Иван Славов - за оригинална интерпретация на персонажите и убедително взаимодействие. Също така "Бащата" спечели голямата награда на фестивала в Тирана, наградата за режисура и наградата на публиката в Сахалин, Русия, както и наградата за най-добър филм, наградата на младежкото жури и на критиката на филмовия фестивал в Арас, Франция. 

"Бащата" ще участва е Балканския конкурс на 24-ия "София Филм Фест".

Коментари

Още от последните новини