Съдът решава дали да отстрани кмета на Созопол

Съдът решава дали да отстрани кмета на Созопол - E-Burgas.com

Панайот Рейзи е категоричен, че  въпросната сума нито е присвоена, нито източена

Специализираният наказателен съд ще гледа делото срещу Панайот Рейзи. Магистратите трябва да решат дали да отстранят Панайот Рейзи от длъжност по искане на прокуратурата, съобщава "Дарик". 

На 3 април Софийска градска прокуратура поиска отстраняване от длъжност на кмета и главния счетоводител на община Созопол. На двамата са повдигнати обвинения за длъжностно присвояване в особено големи размери. Първоначално Софийска градска прокуратура повдигна обвинение на кмета на община Созопол Панайот Рейзи на 11 март, а на 1 април обвинението спрямо него е конкретизирано, като са посочени съучастниците му и точния размер на присвоената сума.

На 1 април е обвинена и Златка Мусева, която е главен счетоводител в Община Созопол. Прокуратурата вече съобщи, че в хода на разследването е установено, че в резултат на престъпната дейност на двамата обвиняеми и техен съучастник, в периода от 29.08.2014 г. до 27.03.2017 г. при условията на продължавано престъпление, с 33 отделни деяния са присвоили над 2 000 000 лв. - собственост на Община Созопол. Третият участник в престъпната схема - Венцислав П., също е привлечен към наказателна отговорност на 28.03.2019 г.

Рейзи е категоричен, че въпросната сума нито е присвоена, нито източена. Предишното заседание по делото не се състоя поради отсъствието на адвоката на кмета.

За улесняване на присвояването, според прокуратурата Панайот Рейзи и Златка Мусева са извършили и документни престъпления, като съзнателно са ползвали от неистински частни документи - договори и фактури. Престъпната дейност на двамата се изразявала в изплащането на суми от бюджета на Община Созопол по фактури за извършени СМР.

Като основание за банковите преводи се сочели договори за извършени СМР, но сумите постъпвали по сметка на физическо лице, нямащо нищо общо с фирмата изпълнител. Самите фактури и договори не произхождали от лицата, сочени за техни автори, и това обстоятелство било известно на двамата обвиняеми, казаха от държавното обвинение.

От там съобщиха още, че тъй като повдигнатото обвинение е за умишлено престъпление, извършено във връзка с работата на двамата обвиняеми, съществуват достатъчно основания да се счита, че служебното им положение ще създаде пречки за обективното, всестранно и пълно изясняване на обстоятелствата по делото.

Коментари

Още от последните новини