Сачева: Помощта за 1 и 8 клас ще е за всички деца, но това не е предизборен ход

Сачева: Помощта за 1 и 8 клас ще е за всички деца, но това не е предизборен ход - E-Burgas.com

Без подоходен критерий и за помощта за 1 и 8 клас. От социалното министерство предлагат още тя да стане 300 лева, а не както е досега - 250 лева. Това обяви в предаването „Здравей, България” социалният министър Деница Сачева.

Вчера правителството одобри предложението на социалното министерство всички семейства с деца, независимо от доходите на родителите, да получават детски надбавки. Това ще бъде заложено в бюджета за следващата година. Така семействата с едно дете ще получават 40 лв., семейства с две деца – 90 лв., а семейства с три деца – 135 лв.

Помощта за всички учениците в 1 и 8 клас ще струва още 398 милиона на държавата. Предложенията били направени още преди избухването на корона-кризата, обясни социалният министър и отхвърли съмненията, че това е предизборен ход.

„Помощта за 1 клас се получава от около 44 000 деца, а общо едно поколение деца е средно около 60 000. От социалните служби ми обясниха, че много родители се осигуряват на минимума, за да попаднат в тази помощ”, каза социалният министър.

Относно пенсиите, Сачева каза, че таванът в момента е 1200 лева, а догодина най-вероятно ще прехвърли 1400 лева.

„От 1 юли ще има индексация на пенсиите между 300 и 369 лева, индексацията ще е 10%, за пенсиите 369 лева – 5%”, обясни Сачева.

 

Коментари

Още от последните новини