Рушащи се храмове възкръсват в Странджа

Рушащи се храмове възкръсват в Странджа - E-Burgas.com

Бургаски екип от архитекти и проектанти се е заел с нелеката задача да възстанови няколко от емблематичните за община Малко Търново църкви. Една от тях е тази в странджанското село Граматиково.  Храмът “Св. 40 Мъченици”, датира от края на ХVІІІ в., паметник на културата. През 1877 г. тя е опожарена от отстъпващите черкези, след което е построена наново. В нея се е намирала най-голямата сбирка икони от лозенградския иконописец Ставро Михайлов.

Зад идеята за ремонта и реставрацията на храмовете стои екипът на „Гебуплан“, успешно реализирал редица проекти с обществено значение в Бургас и региона.

„Особено интересна за мен е работата по реставрацията и основния ремонт на няколко стари храма в община Малко Търново. Всеки от тях притежава уникална история, преплетена с нашата национална съдба – повечето църкви са разрушавани и преизграждани по няколко пъти, в много от тях се съхраняват икони и други художествени ценности, пренесени от други, разрушени наши храмове при обезбългаряването на Източна Тракия през 1913 год.“, сподели пред е-Бургас младият архитект Васил Дончев, който е един от водещите специалисти по проекта.

За реализацията му екипът разчита най-вече на европейско финансиране по Програмата за развитие на селските райони.

*Снимката е илюстративна

Коментари

Още от последните новини