Решителна крачка за "Дупката" към площад с много зеленина и подземен паркинг

Решителна крачка за

Общински съвет даде старт на процедурата за изменение на ПУП-а на имота, но пътят ще бъде дълъг и труден

Площад по подобие на "Жени Патева" пред Стария съд в Бургас. Такава визия начерта кметът Димитър Николов за бившия ГУМ на площад "Тройката" по време на гласуването за промяна на статута на ПУП-а на днешната сесия на Общински съвет - Бургас. Предложението бе прието от съветниците с 43 гласа "За", двама "Против" и един "Въздържал се".

"Моето лично мнение е, че трябва да е някакъв хибрид на площад "Жени Патева" пред Стария съд. Той се нарича площад, но е повече парк. Бургазлии го харесват повече така, отколкото да е целия в гранит и камък. Надяваме се стигне до един международен конкурс за по-качествен проект. Дотогава има още време. Сега ние трябва да кажем склонни ли сме там да няма голяма сграда. Трябва да мислим и за възможностите за подземен паркинг, защото в центъра има нужда от места за паркиране.Ако се стигне до хипотеза община Бургас да обезвъзмездява финансово можем да съберем средства." обърна се Николов към съветниците. 

Според Николов в момента пред община Бургас има два пътя за решаване на бъдещето на Дупката. Единият е продължаване на делата за делба, които продължават вече повече от 10 години. Димитър Николов уточни, че най-вероятно те ще продължат поне още толкова. Другият вариант е да се измени ПУП-а и да се забрани строителството на това място, какъвот е предметът на докладната записка.  В случай, че това се случи, то общината има готовност да изкупи чуждите дялове в собствеността. 

Процесът за изменение на ПУП-а на имота обаче тепърва стартира и трябва да бъде съгласуван с всички страни, обясни главният архитект на община Бургас Веселина Илиева. Този процес ще отнеме много време и не е обречен на успех., тъй като вероятно решението ще роди нови обжалвания.

Евгений Мосинов пък призова да бъде направен широк дебат сред бургазлии, които да кажат какво искат да има на мястото на Дупката. По думите му няма нужда площад "Тройката" да се превръща в китайския площад "Тиенанмън" - огромно и голо пространство. 

В крайна сметка общинскит съветници се обединиха около тезата, че тази крачка трябва да бъде направена и решението бе прието.

Коментари

Още от последните новини