Разбиха банда за събиране на дългове

Разбиха банда за събиране на дългове - E-Burgas.com

Разбита е организирана престъпна група за събиране на дългове чрез изнудване,  заплахи за убийство и физическо насилие на лица, задлъжнели към кредитно дружество, съобщиха на брифинг от спецпрокуратурата и ГДБОП. 

Това е втора разкрита престъпна група „събирачи на дългове“ за седмица.

На 10 души са повдигнати обвинения.

Характерно за групата било, че повечето от членовете й са или в трудовоправни или в гражданскоправни отношения с фирма, предоставяща бързи кредити. Нейното име разследващите не съобщиха. Отношенията им с фирмата са законни, престъплението е в силовото събиране на дълговете. 

Потърпевшите са множество хора, предимно слабо имотни, хора с недобър трудов статус. Бандата е действала в София, Дупница, Бобовдол и Радомир. 

Разследващите имат данни, че членовете на групата са набирали хора, които продават гласовете си срещу заплащане. Когато бъдат събрани им достатъчно данни за това, те ще бъдат отделени за разследване в съответната компетентна прокуратура - Софийска районна прокуратура. От спецпрокуратурата обясниха, че не е тайна за тях, както и за МВР, че от доста години такива банди бързо се ориентират и извършват и престъпления против политическите права на гражданите, т.е. купуване на гласове. Причината е, че те разполагат с изградена структура, има създадена конфиденциалност и те държат под зависимост конкретен брой хора. В случая тази зависимост е финансова.

Налице са достатъчно доказателства и са повдигнати обвинения за изнудване. Приобщени са веществени доказателства, които тепърва ще се анализират - списъци с имена на хора, които съдържат лични данни. От прокуратурата уточняват, че на този етап не може да се твърди, че тези списъци са използвани или ще бъдат използвани за купуване на гласове. 

Участниците в организираната престъпна група за изнудване са стари познайници на полицията, с богат криминален опит. 

Парите, който фирмата за бързи кредити е давала, са между 1000 и 1200 лв. при лихва между12 и 20% в зависимост от договорката и срокът на връщане на парите. 

Предстои наблюдаващите прокурори да решат каква е адекватната мярка за неотклонение по отношение на 10-та обвиняеми.  

Коментари

Още от последните новини