Районен съдия гостува в Английската езикова гимназия в Бургас

Районен съдия гостува в Английската езикова гимназия в Бургас - E-Burgas.com

Съдия Анатоли Бобоков посети Английска езикова гимназия „Гео Милев" и изнесе тема за превенцията срещу употребата на наркотични вещества и за престъпленията, свързани с наркозависими лица. Откритият урок бе по покана на преподавателят по „Гражданско образование", Николай Георгиев, част от Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури", по която бургаските Окръжен и Районен съд работят съвместно.

Учениците от 8 „д" клас задаваха въпроси свързани с правораздавателния процес и наказателната отговорност на хората, които нарушават закона. Ролята на инстанционния контрол. Магистратът представи съдебни казуси от своята практика, свързани с употребата на наркотични вещества. Лекторът разказа, че като съдия, е длъжен да направи обстоен анализ на доказателствата по делото, за да разкрие обективната истина. Магистратите са длъжни да прилагат точно Конституцията и законите, да бъдат безпристрастни, обективни и справедливи. Според преподавателят по „Философия" и психолог в училището, Мария Пантелеева, темата за наркозависимостта и наказателната отговорност трябва да бъде широко дискутирана.

Учениците получиха като подарък малка книжка – Конституцията на Република България и брошура на тема „Кой кой е в съда", осигурени от Висшия съдебен съвет по Образователната програма. Следващата правна дискусия в бургаската Английска езикова гимназия, с участието на окръжен съдия, предстои в петък.

Коментари

Още от последните новини