Радев налага частично вето на Закона за извънредното положение, атакувал свободата на словото

Радев налага частично вето на Закона за извънредното положение, атакувал свободата на словото  - E-Burgas.com

Президентът Румен Радев налага частично вето върху Закона за извънредното положение. Мотивите му ще бъдат обявени в най-кратък срок.

"Кризата изисква обединяване на усилията на институциите и обществото. Кредитът на доверие, който управляващите получиха, трябва да се използва рационално, а не да е прелюдия към безконтролно упражняване на властта", обясни държавният глава.

Липсата на кадри и дефицити в организацията се компенсират с крайно рестриктивни мерки, които засилват напрежението и самата криза, смята той.

Законът атакува и последните остатъци от свободата на словото, каза Радев.

В момента в света и в България протичат паралелно пред две кризи - здравна и икономически социална, породена от мерките. Хиляди българи са хвърлени в битка за оцеляване и имат нужда от подкрепа.

"Липсата на убедителни мерки ще доведе до социално напрежение", каза държавният глава и призова за мерки, които са в помощ на най-засегнатите.

"Гладът ще надделее над страха и последствията рискуват да бъдат разрушителни".

Спекулата с най-необходимото руши доверието в обществото. Срещу нея трябва да има безкомпромисни мерки, но те от своя страна не трябва да водят до блокиране на стопанските дейности, до отлагане на дългоочакваното понижаване на цените на електроенергията и горивата, да възпрепятстват очакваното сезонно намаление на редица стоки.

Държавният глава е съгласен с подкрепата на армията при извънредно положение, но без да се всява страх.

Коментари

Още от последните новини