Проверяват спазват ли се изискванията за храната, която се продава в парковете и край плажа

Проверяват спазват ли се изискванията за храната, която се продава в парковете и край плажа - E-Burgas.com

Aктивни проверки по морето и в големите градове в страната започват от Aгенцията по храните предаде "Нова". Инспекторите ще следят спазват ли се изискванията за храната, която се предлага в парковете или край плажа. В същото време през летните месеци рисковете от хранителни инфекции нарастват.

Лято е, а изкушенията в парковете и на алеите по пътя към плажовете стават все повече. Търговците ни предлагат палачинки, царевица, дюнери, сладолед, бургери и дори скара на открито. Рискуваме ли, ако си купим такава храна – особено сега, когато температурите навън тръгват нагоре? Това ще проверяват и инспекторите от Агенцията по храните. Такава проверка тече и в момента.

Николай Драгомиров вече има лош спомен от предишна морска почивка. Затова внимава от къде купува храната, когато тръгва с децата към плажа. „Месо избягваме. Не взимаме много сосове. Царевици и бургери консумираме рядко. Мен лично не ме притеснява, но за децата, не мисля, че е най-добрият вариант за храна”, коментира той.

Всяко лято с повишаване на температурите, растат и случаите на пациенти с хранителни натравяния. Особено при децата. Когато продуктите не са добре съхранявани, сее превръщат в добра среда за развитие на бактерии, които причиняват инфекции, обясняват експертите. „За минути размножаването им скача с хиляди пъти. Рискът от контаминация от околната среда, от оператора, който обслужва с неизмити ръце – без маски, без шапки, тогава някой път попадат различни артефакти, които водят до развалата на продукта”, обясни проф. Христо Найденски от Института по микробиология на БАН.

Ако инфекцията все пак стане факт, тестове от ново поколение, разработени от български микробиолози, ще бъдат в помощ на лекарите.

Учените от БАН са разработили т.нар. бързи тестове за откриване на патогените в храните. Само за няколко часа с тях може да се открие точно коя бактерия причинява хранителната инфекция. „Бързото установяване наличието на патоген в даден хранителен продукт помага веднага да се вземат адекватни мерки за лечение, за да може да се намали риска и самите симптоми да се смекчат.  Сега в разгара на лятото много актуални са бактериалните хранителни патогени – предимно тези от род салмонела, ешерихия коли, стафилококос и др. Във всички случаи се започва от едно общо неразположение, гадене, повръщане, в някои случаи главоболие, след няколко часа започва стомашното разстройство, остри болки в корема, влошено общо състояние и това може да доведе до нетрудоспособност в рамките на няколко дни”, поясни проф. Найденски.

Проверяваме при какви условия се съхранява съставките в произволна будка за палачинки, бургери и хотдози.  „Няма риск, защото имаме хладилници, тук в камерата са ни пържените картофки”, обясни собственичката й Ива Георгиева.

Тестовете на учените откриват опасни бактерии – т.нар. патогени - най-вече в месото и млечните продукти. Особено, ако не са добре съхранявани. „Проверяват се сурово месо, пилешко месо, свинско, телешко, също така риби и рибни продукти – те също през лятото много бързо развиват микробна микрофлора. И разбира се млечните продукти са много рискове – те са добра среда за развитие на микроорганизмите – това е прясното мляко, сирената – особено такива, направени със сурово мляко”, коментира той.

Опасните бактерии, причинители на хранителни инфекции, бързо се размножават и в сладоледа и дори в леда в коктейлите. Експертите съветват също през лятото да избягваме екзотичните храни. Вместо тях да наблягаме на плодове и зеленчуци, но задължително да ги измиваме добре.

„Това, което следим по време на проверките освен изпълнението на хигиенните изисквания, е и спазването на въведените противоепидемични мерки във връзка с COVID-19. Акцентът е върху местата, където има се очаква по-голям човекопоток– курорти, паркове и градинки”, обясни Бистра Иванова от БАБХ.

Коментари

Още от последните новини