Протестът "Море без бетон" се мести пред РИОСВ-Бургас

Протестът

Тази вечер от 17 часа, пред сградата на РИОСВ Бургас ще се състои вторият граждански протест под надслов МОРЕ БЕЗ БЕТОН - в защита на нашето Черноморие и с искане за спиране на презастрояването му.

"През последните години сме свидетели на презастрояването на морския бряг у нас. Много от тези строежи, освен че са несъвместими с природата и пряко засягат обществения интерес, са в разрез с редица закони, като нарушават и националното ни законодателство, и природозащитното право на Европейския съюз.

Опазената дива природа е не само наше конституционно право, но е и незаменимо условие за здравословен и качествен живот и за развитие на поминъци като селско стопанство и туризъм. Виждаме как заради беззаконие ресурсите ни като общество се експлоатират от малцина, с помощта на институциите.

Ще протестираме именно пред Регионалната инспекция по околната среда и водите, Бургас, защото тя е институцията, която трябва да отговаря за това природата по Черноморското ни крайбрежие да бъде опазвана, а не застроявана и унищожавана." пише организаторът Кремена Ватева. 

Протестът тази седмица ще бъде пред РИОСВ, тъй като това е инсититуцията, която по закон следи за опазване на околната среда. Отново ще бъде изградена символична "Подпорна стена" от хора, които обичат природата, морето и плажовете. 

Гражданската инициатива за мирен протест "МОРЕ БЕЗ БЕТОН" е подкрепена от Коалиция "За да остане природа в България", Сдружение "Да запазим Корал" и Гражданска група "Бетономорие".
 

Коментари

Още от последните новини