Програмисти - в помощ на ресторантьорския бизнес по време на извънредното положение

Програмисти - в помощ на ресторантьорския бизнес по време на извънредното положение - E-Burgas.com

Български програмисти – в помощ на ресторантьорския бизнес по време на кризата. Младите специалисти са разработили мобилното приложение, с което потребителите могат да поръчват храна по предварително подготвени менюта, а ресторантите – да планират необходимите продукти и хора, така че на практика да нямат загуби в кухните предаде "Нова".

Екипът на стартъп-а са готови безплатно да предоставят апликацията и на болниците у нас, за да оптимизират изхранването на пациентите и персонала.

Близо месец ресторантите на шеф Николай Боруков в Пловдив са затворени. За да оцелее в кризата, минава на план Б –в кухните му започват да приготвят храна, която доставят до домовете. И това обаче не решава изцяло проблемите.

„Лошото е, че трябваше да намалим рязко персонала на 80 %. Доставките са много по-малко – най-вече са през деня. Вечер е по-трудно, тъй като хората са си вкъщи и сами си готвят, тъй като имат повече свободно време”, обяснява шеф Николай Боруков.

В момента всеки разход отгоре, както за служители, така и за продукти в кухнята, е в тежест на бизнеса му. Затова търси варианти максимално добре да планира всички доставки предварително.

„В ресторантите и заведения за бързо хранене, знаете много добре, че винаги остава храна, защото не можеш да предвидиш колко заготовка да направиш, колко ще ти бъде консумация, колко клиенти ще имаш, колко поръчки ще имаш”, обяснява Боруков.

Решенията на част от проблемите дава екип от млади програмисти, които разработват мобилно приложение за доставка на храна. С негова помощ всеки може бързо да поръча храна от списъка с ресторанти, но в аванс.

„Предварително потребителите правят заявка за следващия ден, а защо не и за 2 дни или следващата седмица напред. Така от една страна улесняват ежедневието си. Имайки тази информация, всеки ресторант с предварително подготвени менюта, може да подготви храната и в конкретния ден и час, в които са заявили крайните потребители, те да получат вкъщи здравословна и разнообразна храна”, обяснява Християн Македонски - ръководител на екипа.

Така във всяка кухня лесно ще могат да планират колко продукти и хора ще са нужни, за да изпълнят поръчките от менюто  всеки ден. Както и всички допълнителни разходи.

„Всяка поръчка се следи от ресторанта и се осъществява дигитална комуникация между потребителя, който заявява избраната храна, и хората в ресторанта, които я подготвят. Всеки може да има представа колко клиенти, кога и какво биха консумирали от неговото меню”, обясни Християн Македонски.

По време на извънредното положение всеки ресторант, който подготвя поръчки, ще може безплатно да ползва възможностите на приложението.

„Калкулациите показват, че около 6 % поне могат да бъдат спестени само от хранителните продукти, ако те бъдат по-прецизно предвиждани. Допълнително с всички останали компоненти, които можем да спестим, цялата полза е около 30 % за ресторант. Това са 2 кг въглеродни емисии, спестени само от една порция храна”, изчислява Християн Македонски.

В ресторантите на шеф Николай Боруков  са започнали да използват приложението още от началото на кризата.

„Приложението дава възможност да не се изхвърля храна, което е най-важно, защото знаете не само в тази кризисна ситуация в момента, а и по принцип, не е хубаво да се изхвърля храна, а винаги остава. Досега например ние пазаруваме на хаос. Отиваш в един магазин, ако ти трябват 300 грама сирене, ти взимаш една буца. Трябва ти 1 кг свинско, ти взимаш повече и не го консумираш”, обясни шеф Боруков. Според него с приложението могат да се спестят 20% от разходите.

Системата дава възможност да се поръчват и последните бройки от менюто на по-ниски цени.

С поръчките си през приложението клиентите също могат да помогнат, както на бизнеса, така и на околната среда. Тъй като за всяко поръчано ястие получават бонус точки под формата на виртуални водни капки.

„С тях те могат да отгледат в приложението си виртуално дърво, което в един момент могат да ги дарят, а ние да засадим в природата истински живо растение. А ако решат да ги използват тези капки, има възможност да ги използват при поръчка на следващата порция”, обясни Християн Македонски.

За да помогнат на максимално много ресторанти да се справят с кризата, всекидневно върху приложението работят екип от 6-ма българи и 8-м швейцарци. А целите им са още по-големи – да направят безплатни доставки до домовете на хора с увреждания и възрастни хора.

Екипът на стартъп-а са готови безплатно да предоставят възможностите на приложението и на всички болници в страната, които чрез него да планират доставките на храна за болните и персонала по време на извънредното положение.

Коментари

Още от последните новини