Проф. Темелков: Не може да сравняваме човешкия живот със съществуването на една дискотека

Проф. Темелков: Не може да сравняваме човешкия живот със съществуването на една дискотека - E-Burgas.com

През последния месец представата ни за този вирус се обърна, в един момент може да настаняваме пациенти по коридорите

Има 15 пациенти на интензивно лечение, които се налага да бъдат наблюдавани през всичките часове на денонощието. Увеличи се броят на пациентите, които подлежат не само на интензивно лечение, а и на наблюдение, заяви проф. Темелков.

Според него влошената епидемична обстановка се дължи на закъснелите мерки в обществото, както и на двойния стандарт, който се приложи към отделни сектори – нощните заведения и дискотеките, стадионите.

"Не може да сравняваме съществуване на една дискотека с живота на пациентите" заяви проф. Темелков.

Има един момент, който е много важен при пациенти с влошено състояние – началният момент на преценка на клиничното състояние. Дали да постъпи в болнично заведение, или да се лекува вкъщи и когато тази граница се размие във времето и пациентът постъпи по-късно в болничното заведение, тогава вероятността за по-леко протичане на неговото заболяване е по-малка.

По думите на проф. Темелков няма категорични данни в медицинската литература, които да потвърждават, че ремдесивир и хидроксихлорохин са най-важните препарати в момента. Много важен етап от лечението на пациенти с Covid-19 е кислородолечението.

Всички колеги, които са в специалността анестезиология и интензивно лечение, са на предела на психическите си възможности. Психологически колегите приемат много притеснено това, което става, коментира още проф. Темелков.

Той заяви още, че през лятото повечето специалисти са изявили увереност, че вирусът ще си отиде, но през последния месец представата на всички за него се е обърнала. Според проф. Темелков системата все пак ще издържи, дори да се наложи, дори да се наложи да се настаняват пациенти по коридорите на болниците. 

Коментари

Още от последните новини