Прочухме се: България замесена в киберизмама за над 100 млн. евро

Прочухме се: България замесена в киберизмама за над 100 млн. евро  - E-Burgas.com

Австрийската полиция е разбила международна престъпна мрежа за киберизмами. Жертвите ѝ са хиляди по цял свят, а в България има арестуван заподозрян по случая, съобщават О Ер Еф и „Франс прес”, цитирани от bTV.

Става дума за измама с т.нар бинарни опции – високорискови онлайн финансови инструменти. В случая онлайн платформите се използвали само за прибиране на парите на потребителите – реална инвестиция не се правела, а средствата били препирани през „кухи” компании.

Според австрийските власти щетата е за между 100 и няколкостотин милиона евро, а ужилените са от целия свят. Престъпната група пък като организация е наподобявала легитимна компания – с маркетингов отдел и даже колцентър, който поддържал контактите с подмамените „инвеститори”.

Според АФП голямата част от инфраструктурата е била у нас и в Чехия. В България има арест на предполагаем участник в схемата на все още неуточнено ниво, както и голям брой обиски. Още в края на януари и началото на февруари няколко спецакции у нас доведоха до задържането на „основен заподозрян” и конфискуването на 6-цифрена сума и няколко терабайта данни.

Коментари

Още от последните новини