Призив за кръводаряване в Бургас: Вашата помощ е жизненоважна

Призив за кръводаряване в Бургас: Вашата помощ е жизненоважна - E-Burgas.com

 

 

В Бургас, както и в цялата страна, се наблюдава сериозна нужда от кръв и кръвни продукти. Кръводаряването не е необходимо само при спешни операции или травми, а е критично и за пациенти, които изглеждат “мобилни” и “окей”, но се борят с нисък хемоглобин или хронични заболявания. Едно кръвопреливане може буквално да промени живота на човек, като възстанови нормалните функции на тялото и му даде шанс за по-добро здраве и живот.

 

Защо кръводаряването е важно?

 

    1.    Подпомагане на хронично болни пациенти – хора с анемия, онкологични заболявания или хронични заболявания често се нуждаят от редовни кръвопреливания. Дори ако пациентът изглежда “добре”, ниският хемоглобин може да затрудни ежедневната им дейност и да застраши тяхното здраве. Кръвопреливането е тяхната “невидима помощ”, която им позволява да живеят пълноценно.

    2.    Спешни ситуации и операции – кръвта е животоспасяваща при тежки злополуки, раждания и операции. Но спешната нужда не винаги може да се предвиди, затова запасите трябва да са постоянно налични.

    3.    Кръвта няма заместител – за съжаление, не съществува изкуствен заместител на кръвта. Единственият начин да се помогне на нуждаещите се е чрез доброволно кръводаряване.

 

Как можете да помогнете?

 

Дарявайки кръв, вие може да помогнете на трима души наведнъж. Една кръводарителска акция отнема само около 30 минути от вашето време, но това е малка цена за даряването на живот. Кръвният център в Бургас има нужда от редовни кръводарители, за да осигури достатъчно запаси за всички нуждаещи се.

 

Всеки от нас може да бъде героят, от който някой в момента се нуждае. Всяка капка кръв е важна и всяка дарена кръвна единица е шанс за нов живот.

 

Можете да дарите в Центъра за трансфузионна хематология в Бургас, който е отворен всеки делничен ден. Не чакайте – вашата кръв е животоспасяваща!

Коментари

Още от последните новини