Приятели на морето нагледно показаха как трябва да го пазим (СНИМКИ)

Приятели на морето нагледно показаха как трябва да го пазим (СНИМКИ) - E-Burgas.com

От Akasha Surf School  и Decathlon за пореден път запретнаха ръкави в борба срещу една от най-тревожните тенденции

Ентусиасти от морския клуб Akasha Surf School и приятели, запретнаха ръкави в поредната си инициатива в опазване на морето и обходиха плажа около Бургас, събирайки в специални чували стотици килограми боклуци.

Делото е съвместна инициатива на Akasha Surf School, Decathlon Bulgaria и WIND2WIN,  и е продължение на други подобни дейности, като почистването на плажа около устието на Ропотамо, където преди няколко месеца бяха събрани 1 тон отпадъци и то на плаж, който не е масов.

Днешната кауза официално започна от пристанището в Сарафово, което беше Пункт 1, и откъдето ентусиастите започнаха да събират отпадъци по алеята, придвижвайки се към Втория пункт – Бункера на солниците. Десетки бяха активистите, които се включиха в инициативата, a сред най-странните събрани боклуци бе гума от трактор, изхвърлена на брега.

Организаторите припомниха, че тенденцията със замърсяването на световния океан е изключително тревожна, а резултатът от това са цели морски видове, които са изчезнали. Те благодарят специално на Отдел "Екология" на община Бургас, който даде зелена светлина на кампанията.

Самата инициатива „Черно море свободно от пластмаса“, започна още миналата година, когато уиндсърфистите Илияна и Йоан осъществиха смелото предизвикателство да изминат на дъска в морето 300 км от Дуранкулак до Резово за три дни. Идеята бе да предизвикат внимание именно върху проблема със замърсяването на Черно море.

В момента изследванията, които трябва да се правят от българска страна на Черно море са изключително малко – едва една трета се правят от тези, които са по договор с ЕС.

Още по темата очаквайте утре в специално интервю с Мария Ангелова от клуб Akasha Surf School

Галерия
Коментари