Пристанищата са затворени заради бурния вятър

Пристанищата са затворени заради бурния вятър - E-Burgas.com

Всички бургаски пристанища са затворени за меневриране заради силния вятър днес. Затворено по същата причина е и Пристанище Варна. В Бургас вятърът значително се усилва с всеки изминал час и към 10.00 часа достигна скорост от 13,5 метра в секунда и пориви от 18,7 метра в секунда.Температурата на въздуха е 12,3 градуса, а на морската вода-12-15 градуса. Следо обед се очаква усилване на вятъра, като поривите му могат да достигнат до 28 метра в секунда, сочи метеорологичната прогноза. Вълнението на морето е 2–3 бала.

Оранжев код за силен вятър е в сила за 17 области на страната, в останалите кодът е жълт. Втората степен на предупреждение за потенциално опасно време е в сила за Бургас, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Разград, Търговище, Силистра, Добрич, Варна, Шумен, Сливен и Ямбол. Там се очаква силен, на пориви бурен запад–северозападен вятър със средна скорост 15 - 20 м/с и пориви до 25 - 28 м/с.

Облачността ще е променлива, на много места – до предимно слънчево време. Почти без валежи. Минималните температури ще са между 4 и 9 градуса, а максималните ще са между 9 и 14 градуса, прогнозират от НИМХ към БАН, цитирани от ИА “Фокус”.

В планините ще бъде доста ветровито. Ще духа бурен, по високите и открити части – до ураганен вятър от запад-северозапад. Облачността ще е променлива, на места до предимно слънчево време. Почти без валежи. Максималната температура на височина 1 200 метра ще е около 4 градуса, на 2 000 метра – около минус 4 градуса.

Коментари

Още от последните новини