Президентът Румен Радев отбеляза 139 години от Съединението на България с призив за национално единство

Президентът Румен Радев отбеляза 139 години от Съединението на България с призив за национално единство - E-Burgas.com

 

Днес, по време на тържествата за отбелязването на 139-та годишнина от Съединението на България, президентът Румен Радев произнесе реч в Пловдив, в която подчерта значението на този исторически акт за съвременна България. Радев отдаде почит на героите от 1885 година, които "пометоха границите на историческа несправедливост" и напомни за духа на обединение, който е необходим и днес.

Президентът акцентира върху предизвикателствата, пред които страната се изправя, като отбеляза, че "нихилизмът не е изход" и че настоящите трудности могат да бъдат преодолени само чрез обединение на всички българи. Той подчерта значението на Съединението като символ на решителност, кураж и готовност за действие в името на общото благо.

Речта на президента бе част от редица събития, посветени на годишнината от Съединението. Празникът в Пловдив, традиционно считан за център на честванията, събра стотици граждани, които участваха в тържествена заря-проверка, исторически възстановки и културни прояви.

Съединението на Княжество България с Източна Румелия на 6 септември 1885 г. остава едно от най-важните събития в българската история, което поставя началото на нов етап в развитието на българската държавност. С тази дата българският народ затвърждава желанието си за независимост и национално единство, а България прави първата крачка към своето модерно европейско бъдеще.

Събитията в Пловдив завършиха с изпълнения на химна и песни, посветени на националната история, под аплодисментите на събралото се множество. Присъстващите изразиха надежда, че посланията от този ден ще продължат да вдъхновяват и да обединяват нацията.

Коментари

Още от последните новини