Превозвачи се заканват да провалят сезон 2020, ако не си получат парите от „Астрал Холидейз“

Превозвачи се заканват да провалят сезон 2020, ако не си получат парите от „Астрал Холидейз“ - E-Burgas.com

Браншът обвинява в нелоялност представителя на „Томас Хук“ у нас

Сезон 2020 е пред сериозна неизвестна поради фалиралия световен туроператор „Томас Хук“. Българският му представител „Астрал Холидейз“, който също банкрутира, дължи стотици хиляди левове на превозвачи, а самите те плашат със саботаж следващия сезон, ако не си получат парите. Това заявиха в ефира на bTV превозвачите Хюсеин Мустафов и Деян Контев.

През седмицата си заминаха и последните туристи от Слънчев бряг, а първият от тях има да получава около 130 хил. лв. и въпреки фалита на „Томас Хук“ цели две седмици продължил да извозва туристи с автобусите си от курорта. „Не сме оставили никой на територията на курорта, всичко е извозено. Сега просто чакаме...“, обясни Мустафов в ефира на „Тази събота и неделя“.

Според бранша няма връзка между двата фалита, а парите просто „потънали“. Хотелиерите очакват разплащане от застрахователите, а доставчиците на допълнителни услуги като транспортни фирми и фирми за екскурзии и развлечения в момента очакват да получат разплащане от „Астрал Холидейз“.

„Индикациите за фалита идват със забавените плащания, но ние се надявахме, че всичко ще се оправи и ще е наред, защото „Астрал“ винаги са забавяли 6-цифрени суми с повече от година, но в крайна сметка сме си ги получавали. Но този фалит вече ни закопа, защото е за наша сметка, на доставчиците. Трябва да се знае, че всички фалити са за сметка на доставчиците, а не за сметка на фалиралата фирма“, коментира Контев.

Браншът обвинява в нелоялност „Астрал Холидейз“ и е на мнение, че трябва да се сезира прокуратурата, за да се търси отговорност на всички по веригата. „Ние ще саботираме и другото лято няма да има кой да извозва туристи. Слънчев бряг може да има 400 хотела, но фирмите не са толкова много и винаги има недостиг на транспорт. Ще се организираме и ще саботираме, така че догодина сезон да няма. Ако трябва ще стачкуваме и ще спираме автобуси“, заканиха се превозвачите.

Коментари

Още от последните новини