Превозвачи предричат криза в бранша при задължителна ваксинация на пътници

Превозвачи предричат криза в бранша при задължителна ваксинация на пътници - E-Burgas.com

При изискване за евентуално задължително ваксиниране ще има нов отлив на пътници. Това прогнозира Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова, цитирана от Investor.bg.

 

„Към второто тримесечие на 2020 година, когато започнахме да правим разчетите за подпомагане, международните превози бяха намалени с 95% спрямо 2019 година, вътрешноградските превози с 67%, а междуградските и селищните – с 53% на годишна база по данни на Националния статистически институт, съобщи Милтенова. Тя потвърди, че тази тенденция се е влошила дори през лятото, когато нямаше училищни превози.

„Цифрите достатъчно добре говорят - хората останаха по домовете си и ситуацията беше драматична с транспорта. Ситуацията при първия локдаун беше изключително тежка, защото се очертаваха фалити, ако нямаше подпомагане от държавата", отбеляза тя и добави, че след взетите мерки от държавата в момента автобусния бранш има временна стабилност.

Милтенова подчерта, че средствата за подпомагане обаче са крайно недостатъчни за превозвачи без приходи, пише "Монитор". „Ако в рамките на месец нямате приходи и трябва да дадете тези средства 8% от държавата, другия месец пак сте финансово нестабилен", коментира председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи.

По думите на Милтенова е възможно да има промяна в цените при някои превозвачи, които ще са съобразени с условията на пандемията.

„Не можем да предвидим какво предстои, цената е зависима от пътникопотока, от цената за горива. Увеличава се и минималната работна заплата, трябва да се увеличат се и възнагражденията", изброи причините за евентуално поскъпване на билетите Милтенова. Тя е категорична, че поевтиняване няма как да има. „Няма как в условията, като вървим с цените на всичко нагоре - един хляб струва повече от градски билет. При такава цена на билета няма как да предложим и качествена услуга", обясни председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи.

Милтенова уточни, че където вече са сключени договори с автобусните превозвачи за линиите, цените на билетите ще останат същите. Тя посочи, че в бъдеще цените ще зависят от обществените поръчки и концесиите.

Коментари

Още от последните новини