Преките субсидии за фермерите надолу само с 0,7% след 2020 г.

Преките субсидии за фермерите надолу само с 0,7% след 2020 г. - E-Burgas.com

Едва с 0,7% ще бъде намален размерът на преките плащания (субсидиите за площ) за българските фермери след 2020 г.  Това заяви министърът на земеделието Румен Порожанов по време на дебат в паламента за Общата селскостопанска политика (ОСП) в следващия програмен период.

Конкретните параметри обаче тепърва ще бдат обсъждани в Европейския съвет и в Колежа на комисарите. Брюксел предлага за редица страни намаление от 3,9 на сто, което поражда несъгласие сред  членките на общността, стана ясн от думите на министъра.

Финансовите дефицити заради "Брекзит" и политиките за миграция формираха общ годишен недостиг в бюджета на ЕС от над 20 млрд. евро, припомни Порожанов. Затова и ЕК предлага номоление на бюджета за земеделие с около 5% в следващия програмен период.

За преките субсидии на площ ЕК предлага по-голяма равнопоставеност между държавите членки, като единствено за прибалтийските държави има увеличение с около 4 на сто, тъй като нивата про тях са били под средните за ЕС, посочи министърът.

Според председателката на комисията по земеделие в парламента Десислава Танева фермерите могат да разчитат на запазване на плащанията при новата ОСП. В същото време субсидиите за малки и средните фермери дори можело да се увеличат.

В дебата не стана ясно обаче как ще се отрази евентуалното въвеждане на таван за преките субсидии от 60 000 евро за един бенефициент, както предлага ЕК. В момента той е 300 000 евро и има по-скоро пожелателен характер за отделните държави. Практиката показа, че нито един едър производител в България не пострада от него и въпреки много приказки едрите фермери продължиха да получават милиони преки плащания и през настоящия програмен период.

Коментари

Още от последните новини