Представят нова специалност във филиала на НХК в Бургас

Представят нова специалност във филиала на НХК в Бургас  - E-Burgas.com

Националната художествена академия – филиал Бургас ще представи образователните и кариерни възможности и перспективи на новоразкритата магистърска програма - „Културното наследство на Българското Черноморие“. Срещата ще се състои днес, 28 юли /четвъртък/, от 14.00 часа в Магазия 1, Филиал НХА. На нея ще присъстват доц.д-р Бойка Доневска, катедра "Изкуствознание" и проф. д-р Зарко Ждраков.

Програмата е създадена през учебната 2021/22 година от специалност „Изкуствознание“ и е разработена за филиала на НХА в Бургас. Специалността е ориентирана към културния профил и пазара на труда в Черноморския регион. Неин основен фокус е да представи и интерпретира културното наследство на ареала с акцент върху регионалното развитие на културния туризъм.

В образователен план програмата включва системното проследяване на художествените процеси през различните исторически периоди, представя някои от новите археологически находки и интерпретации, както и колекциите с творби на новото и съвременното българско изкуство. Специализиращите курсове предоставят знания и формират практически умения за научна и изследователска работа, реализация към музейни, галерийни, медийни, туристически институции и организации. Преподаватели към програмата са изтъкнати изкуствоведи, историци, археолози, реставратори и музейни специалисти от Националната художествена академия, Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“ и от град Бургас.

Към настоящата година НХА предлага различни форми за насърчаване на интереса към програмата, сред които:

Платени практики и стажове по програмата на МОН;

Участие в научни проекти на специалност „Изкуствознание“;

Партньорство с различни институции и организации за осигуряване на семестриалните такси на новопостъпилите студенти;

Избираеми курсове за специализация, сред които „Авторското право в културните индустрии“, „Подводна археология“, „Основи на законодателството за опазване на културните паметници“ и др.

Свързани статии
Търсят се модели за бургаския филиал на НХК, плащат на час "Дюн" представя "Ритуали на душата" тази неделя в НХК Емоционалният сборен спектакъл "Мариус 50" идва на бургаска сцена Културният дом на нефтохимика вече е завършен и красив модерен център (Снимки) Обновеният "Дом на нефтохимика" посреща публика на 13 януари Ето как върви ремонтът на НХК (Снимки) Лаборатория „ЛИНА” обявява дежурните си филиали по време на майските празници
Тагове
нхк филиал
Коментари