Предложение: Общинска полиция да следи за реда и чистотата в бургаските паркове

Предложение: Общинска полиция да следи за реда и чистотата в бургаските паркове - E-Burgas.com

Патрули от представители на Дирекция „Управление при кризи, обществен ред и сигурност” да следят за спазване на реда и чистотата в парковете, градинките, детските площадки, спортните съоръжения и зелените площи на територията на големите жилищни комплекси на град Бургас. Това предлагат общинските съветници от ДБГ - Манол Тодоров, Живко Табаков, Стоян Грозев и Костадин Андонов.

До предложението в местния парламент се е стигнало след редица срещи с граждани от  комплексите „Възраждане“, „Братя Миладинови“, „Изгрев“, „Славейков“, които настояват за повече чистота и ред. Сигналите са за препълнени кошове, разхвърляни отпадъци, преместени пейки и потъпкани тревни площи, огради, „украсени“ с бирени кенчета и т.н.

"От години се забелязва, че поддръжката и чистотата в парковете, градинките, детските площадки, спортните съоръжения и зелените площи на територията на големите жилищни комплекси на град Бургас не е на ниво. Всяка сутрин преди да бъдат почистени споменатите места в големите жилищни комплекси може да се натъкнем на нелицеприятна гледка, разхождайки се из тях или преминавайки на път за работа." пише в докладната.

Съветниците на ДБГ напомнят, че парковете, градинките, детските площадки, спортните съоръжения и зелените площи поемат огромен брой хора през летните месеци, най-вече в часовете между 17:00-21:00 часа, което води след себе си големи количества отпадъци. 

Проблемът според тях е липсата на контрол над недобросъвестните граждани. 

"Предвид посочените факти, едно бързо и същевременно работещо решение би било да се осигури респектиращо присъствие на дежурни служители на Дирекция „Управление при кризи, обществен ред и сигурност”, чийто ангажименти са посочени в Наредбата за опазване на обществения ред, а именно - да следят за спазване на реда и чистотата, при установяване на нарушения да съставят актове. Постоянното присъствие на униформени служители от „УКОРС“ би спомогнало като превантивна мярка срещу събирането на клошари, както и за превенция на по-големи инциденти, каквито не са изключени при събирането на толкова много хора. Паралелно с това е необходимо да се поставят забранителни табели, които да показват на гражданите, кои действия не са позволени на територията на въпросните паркове и градинки." пишат от ДБГ.

Те предлагат още да бъдат поставане предупредителни табели, които да показват на гражданите, кои действия не са позволени на територията на въпросните паркове и градинки.

Предложенията ще бъдат гласувани на следващото заседание на Общински съвет - Бургас на 28 юли. 

Коментари

Още от последните новини