Преди първия учебен ден: Масови проверки в търговската мрежа

Преди първия учебен ден: Масови проверки в търговската мрежа - E-Burgas.com

Масови проверки в търговската мрежа преди първия учебен ден. От Комисията за защита на потребителите проверяват от учебни пособия, принадлежности и аксесоари до облекла и обувки за учениците. Инспекторите отчитат, че най-честите нарушения са липса на информация върху стоките или разлика в цената между обявената на етикета и тази на касата.

След седмица Явор ще прекрачи за първи път прага на училището, а подготовката за 15 септември тече от месеци. Първият учебен ден е специален и за майка му, защото наред с първолака, и тя започва да учи, но в университет. „Всеки според джоба си подготвя своето дете и ние можем да кажем, че се подготвяме от месеци за това. Вълнува се, учи му се засега”, споделя Йорданка Логодажка.

Тя е отделила 200 лв. Това показват и сметките на търговците, но парите ще стигнат само за покупките от книжарницата. „За 200 лв. заедно с раницата може да бъде подготвен един ученик. Ако родителите решат да вземат допълнителни консумативи като чанта за спорт, чанта за храна, пълни несесери, цената става и по-висока. Останалите неща като дрехи и обувки са допълнителни”, смята Олга Иванова, която работи в книжарница.

За да проверят възползват ли се продавачите от еуфорията покрай старта на учебната година, от Комисията за защита на потребителите влязоха на инспекция в търговските обекти. Те следят за това дали цената на стоката отговаря на тази на касата. „Родителите главно да обърнат внимание на цените, защото понякога, като има разминаване на цена на каса и цена на етикет, трябва търговецът да продаде стоката на по-ниската цена”, посочи Ангел Димитров, главен юрисконсулт в КЗП. А при открити нарушения, следват и глоби. „За тези разлики в цените се прибягва до нелоялна търговска практика, където санкцията може да стигне до 50 000 лв., а за другите нарушения - от 500 до 3 хил. лв.”, допълни експертът.

Проверките на инспекторите ще продължат до края на септември.

Коментари