Правосъдният министър: С откриването на новото общежитие в Дебелт става възможен ремонтът на Бургаския затвор

Правосъдният министър: С откриването на новото общежитие в Дебелт става възможен ремонтът на Бургаския затвор  - E-Burgas.com

„През годините България постигна много в реформата и модернизацията на системата на затворите. Резултатите в голяма степен се дължат на финансовия принос на Норвежкия финансов механизъм, който подкрепи ключови проекти за подобряването на материално-техническата база на местата за лишаване от свобода и на местата за задържане“. Това каза министърът на правосъдието Мария Павлова по време на откриването на новото затворническо общежитие от закрит тип в село Дебелт към затвора в град Бургас. "Общежитието в Дебелт е пример за доброто сътрудничество с норвежката страна. С откриването му ще се стане възможен и ремонтът на затвора в Бургас, така че и той да отговори на всички европейски изисквания“.

Това е първото реновирано затворническо заведение с повишени изисквания към охраната, което се открива от 27 години насам. Капацитетът му е до 450 лица, като очакванията са в него да бъдат преместени поетапно лишени от свобода от един от най-пренаселените затвори у нас – този в Бургас, където в момента са разпределени общо 678 души, 628 от тях с влезли в сила присъди. 

Общежитието разполага с над 100 килии. Във всяка от тях са изградени санитарни възли (тоалетна, мивка, душ) с постоянно течаща топла вода и достъп до пряка светлина. На всеки етаж има столова, а храната ще се приготвя на място в новоизградената и оборудвана кухня. За гарантиране спазването на правата и потребностите на лишените от свобода са обособени стаи за свиждане и срещи със защитници, фитнес зала, места за престой на открито, учебни кабинети, киносалон и параклис. В общежитието ще функционира и медицински център със стационар, а в непосредствена близост до местата за престой на открито е изграден магазин на лишените от свобода.  Сградата е оборудвана с всички необходими заграждения, модерна периметрова охрана, видео наблюдение и сигнално-охранителна техника с контрол на достъпа на различни нива.

Специален гост на церемонията беше Агнес Индерхог, заместник директор на югозападен регион на Норвежката корекционна служба. „Този проект е изключителен успех. Това е уникална възможност за сътрудничеството на нашите две държави, които имат обща цел. С нетърпение очакваме стартирането на следващия програмен период. Ние вече работим по него и всичко изглежда много обещаващо“, заяви Агнес Индерхог.  

Проектирането, строително-монтажните дейности, обзавеждането, оборудването и изграждането на системи за сигурност са на обща стойност 5 208 965 лева. Те са осигурени безвъзмездно от Норвежкия финансов механизъм 2009-2014 по проект „Подобряване на стандартите в затворите и арести чрез ремонтиране на инфраструктурата, за да се осигури зачитане на човешките права“.

На церемонията присъстваха още заместник-министърът на правосъдието Деница Александрова-Митрова, заместник-министърът на отбраната полк. Любомир Пеев, областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, кметът на община Средец Иван Жабов, кметът на с. Дебелт Иванка Ангелова, представители на съда, прокуратурата и местната власт в Бургас, областният директор на МВР – Бургас Калоян Калоянов, представители на Корекционната служба на Кралство Норвегия. Те се разгледаха сградата и и видяха трейлър на документалния филм „Промяната“ - част от дейностите по изпълнението на проекта.

По данни към 9 март 2017 г., в затвори и затворнически общежития в момента се намират общо 7297 лица. От тях 5171 са в корпусите, 1269 в затворнически общежития от открит тип (ЗООТ) и 886 в затворнически общежития от закрит тип (ЗОЗТ). С влязла в сила присъда са общо 6697 души, от които 55 са без право на замяна. Обвиняемите са 169, а подсъдимите -  431 лица.

Коментари

Още от последните новини