Пращаме 670 хил. тона храна на боклука

Пращаме 670 хил. тона храна на боклука  - E-Burgas.com
снимка: foodnavigator.com

На базата на европейски изследвания около 670 хил. тона са храните, които се разхищават в България. Храната се разпилява по различни причини, но може да бъде спасявана и преразпределяна, ако достатъчно рано ѝ бъде обърнато внимание.

Това каза Цанка Миланова от Българската хранителна банка в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. Тя гостува в ефира на телевизията, заедно със Симеон Присадашки от Асоциацията на млекопроизводителите, за да коментират дали е нужно отпадането на ДДС върху дарената храна и какъв трябва да бъде контролът на държавата.

"Законовата промяна на ДДС би било добра предпоставка бизнесът да подхожда различно към излишната храна", каза Миланова.

По думите на Присадашки за бизнеса са най-важни икономическите параметри: "Според сегашното законодателство в България, при всяко дарение на храна, дарителят е длъжен да внесе данък ДДС, въз основа на на производствената цена на продукта. Затова масова практика е даренията да се правят анонимно, защото едно анонимно дарение има по-добър икономически резултат, отколкото ако бъде афиширано".

Коментари

Още от последните новини