Позлатени кубчета откриха археолози в Ахтопол

Позлатени кубчета откриха археолози в Ахтопол - E-Burgas.com

Малки  мозаечни  кубчета с позлата върху една от страните откриха проф. Диана Гергова и екипът й по време на археологически проучвания в Ахтопол. Като дългогодишен изследовател на района, в момента професорката ръководи разкопки в града. Извършването на изследванията е подпомонато от Сдружение „Черноморска Странджа” и нейният председател инж. Петър Кънев.

"Най- дребната находка от този сезон е най - голямото ни откритие. Това са две  малки  мозаечни  кубчета – тесери, с позлата върху една от страните - проблясващата следа от ранното християнско минало на града и  неговото великолепие,  досега подсказвано от  случайно намирани  мраморни архитектурни детайли. Това минало е  безвъзвратно унищожено заедно с възрожденската  архитектура  на града при  пожара в началото на 20 век. Но двете малки  кубчета ни казват, че тези храмове са имали мозаечна украса или икони с позлата. И че най- представителният  от  християнските храмове очевидно е бил именно тук, в най- високата част на града", каза в интервю за e-Burgas.com проф. Гергова.

"Работата ни е успешна,  защото за нейната реализация са си протегнали ръце  хора и институции, които искат историята  на Ахтопол да бъде разказана. Част от финансирането ни е от инж. Петър Кънев, фигура с ярко присъствие в града, подпомага ни кметството на градаи неговия кмет Станислав Димитров, а основния принос е този на невероятните 13 доброволци, избрани от председателката на  Фондацията „Пътят на траките“  - Диана Късметска, по програма „ Еразъм+“ специално за моите проучвания в Ахтопол и Свещари. Те са от Испания, Люксембург, Франция, Англия Полша и Турция, а  към тях се присъедини и един японец  от Токио – Учияма сан, изпратен от  Фондацията за културни взаимоотношения с председател г-жа Ясуко Хамада, направила вече много за подкрепа на археологическите проучвания в България. Без изключителната прецизност на тези доброволци едва ли днес щяхме да имаме блещукащите позлатени тесери, множеството други дребни находки", разказа още археоложката.

Автор: Татяна БАЙКУШЕВА

Коментари

Още от последните новини

Светът
Позлатени кубчета откриха археолози в Ахтопол - E-Burgas.com

TikTock

Светът
Позлатени кубчета откриха археолози в Ахтопол - E-Burgas.com

Африка