Повечето общински болници пред фалит през 2018

Повечето общински болници пред фалит през 2018 - E-Burgas.com

В голямата си част общинските болници са пред реални фалити. Това заяви Неделчо Тотев, председател на сдружение за общинските болници по време на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Общинските болници в голямата си част са в реални фалити и след Нова година, когато минималната работна заплата бъде коригирана и повишена на 510 лева фактически голяма част от лечебните заведения, да не кажа почти всички ще престанат да функционират, поради невъзможност да заработят дори трудовите си възнаграждения, алармира Неделчо Тотев.

Актуална справка на сдружението на общинските болници сочи, че при 31 общински болници трудовите разходи възлизат на 83% от общите приходите, които генерират. Единственият им източник на финансиране е НЗОК. „При тази ситуация, когато минималната работа заплата се вдигне с 10%, на практика те ще работят само за трудовите си разходи. Неразплатените задължения на тези 31 болници към момента са 24 млн. лв. От тях просрочени са половината – 12 млн. лв./ frognews.bg

Коментари

Още от последните новини