Поне 50 лева ще ни струва великденската трапеза

Поне 50 лева ще ни струва великденската трапеза - E-Burgas.com

Великденската трапеза ще ни излезе около 50 лв., или с 5% повече спрямо миналата година. За празника ще похарчим поне 47,90 лв., докато през миналата година сумата е била 45,41 лв. Това е изчислил шефът на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов, цитиран от "Фокус".

За трапезата на Великден влизат агнешка плешка, 30 броя яйца, брашно, захар, хляб, домати, краставици, зелена салата, репички, зелен лук, картофи, олио, масло, ориз, ракия и вино, изброява Иванов. Ако към сметката обаче се добави скъп козунак от 15 лева, тя може да набъбне до 62-63 лева,, сочат сметките.

Няма нищо особено по отношение на цените, има напълно балансиран и високо конкурентен пазар, независимо от желанието да има спекула и да бъде тревожено обществото. Пазарът е абсолютно стабилен, добавя още Иванов. Той уточни, че ако през 2013 г. са купувани 28 продукта за 108 лева, към днешна дата те ще струват 107 лв.
"Анализите показват, че стресовата ситуация покрай празниците е много малка и измененията в цените са в много тесни граници", се казва още в анализа. Според него въпреки поскъпването на газа с почти 30%, едва ли ще има рязко покачване при цените на основните продукти храни.

Междувременно пекарните в страната вече напълниха а витрините си с топли козунаци. Сладкият хляб, характерен за великденската трапеза, струва от 2 до 4,50 лева, а най-евтин е обикновеният козунак с какао.

Фурните се надпреварват коя ще използва по-оригинална рецепта. Павилионите за хляб и топли закуски е изкарват козунаци от 4,50 лева с повече масло, омесен със стафиди и шоколад. Покрай традиционния артикул вървят и всякакви кифли и рула от същото тесто. На много места в провинцията пред се фирмените магазини на пекарните се извиват и опашки, а великденският хляб свършва за няколко часа до обяд.

В големите хранителни вериги отново се предлагат вносни козунаци, от 5 до 15 лв. По-обикновените български са за около 2 лв. Цената на яйцата няма да скочи за Великден, прогнозират експертите в бранша. И опровергават информацията, че полските яйца са по-евтини от българските. 

Коментари

Още от последните новини