По-големи правомощия за митничарите

По-големи правомощия за митничарите - E-Burgas.com

Митничарите получават разширени полицейски правомощия. Това става ясно от проект на Инструкция за взаимодействие между митническите органи и органите на Министерството на вътрешните работи, която предлагат служебните министри на вътрешните работи Пламен Узунов и на финансите Кирил Ананиев, предаде репортер на БГНЕС. Новата инструкция отменя досега действащата, която е била приета преди повече от десет години. Част от основните задачи и дейности, при които ще си взаимодействат МВР и митническите органи, са: предотвратяване, разкриване и разследване на митнически, валутни и данъчни нарушения и престъпления, противодействие на трафика на хора и на нелегалната миграция, противодействие на незаконния трафик на взривни вещества, огнестрелни, химически, биологични или ядрени оръжия или боеприпаси, предотвратяване и разкриване на нелегалния трафик на наркотични вещества, техните аналози и прекурсори и други, гласят част от мотивите на вносителите, съобщава БГНЕС.

В проекта на инструкция са разписани основните форми на взаимодействие, сформирането на съвместни екипи за извършване на съвместни проверки, както и ясни правила за извършването им. Извършването на проверки е разделено в зависимост от мястото на извършването им, а именно в зоната на гранично контролно-пропускателен пункт на външна за Европейския съюз граница и в зоната на гранично контролно- пропускателен пункт на вътрешна за Европейския съюз граница и на цялата територия на страната. Проверките са разделени при съобразяване на основните принципи на Европейския съюз – свободно движение на хора, стоки и капитали. Създават се ясни правила за начина на сформиране на екип при извършване на съвместни проверки, използването на помощни средства и техническо оборудване, както и задълженията на съвместните екипи при извършването на проверките и отчетността им.
С предложения проект на инструкция е регламентирано и взаимодействието на двете институции при настаняването на задържани лица със заповед на митническите органи, в помещенията за настаняване на задържани лица в структурите на Министерство на вътрешните работи, при прилагането на чл. 16а от Закона за митниците. Регламентират се ясни правила, които следва да спазват митническите органи при настаняването на задържани лица в обособените за целта места в структурите на Министерството на вътрешните работи, става ясно още от мотивите на служебните министри Узунов и Ананиев.

 

Коментари

Още от последните новини