Плевнелиев: Президентът Радев нарушава конституцията, това е пътят към диктатурата

Плевнелиев: Президентът Радев нарушава конституцията, това е пътят към диктатурата - E-Burgas.com

"Днес президентът Радев нарушава Конституцията. Той няма право да иска оставката на главния прокурор, правителството и парламента. Това, което той прави, е път към диктатурата". Това каза президентът на България (2012 – 2017) Росен Плевнелиев в "Здравей, България" по Нова тв. 

"Ако може държавният глава във всеки едни момент, когато правителството не му угажда, да му поиска оставката, ние вървим към диктатура. Той претендира, че се бори за върховенство на правото, но не спазва Конституцията", продължи той.

По думите му не е добре за България, ако има извънредни избори, защото това още повече ще засили рейтинга и позициите на популистите в България, а популистите днес са на една крачка да вземат властта.

"Доброто решение за България са редовни избори, сблъсък на идеи и решения, а не на компромати. Също – отказ от популизъм. Като популисти посочвам президента Радев, Мая Манолова, Слави Трифонов", изброи Плевнелиев.

"Тази резолюция на Европейския парламент беше един акт на тотално противопоставяне на българи с българи. Тя беше инициирана от български евродепутати и беше символ, политически документ на политическа битка за власт, за съжаление за мен – безпринципна. В някои отношения тази декларация отиде дори дотам, за да се притесняваме дали ще бъде извършено национално предателство, защото ако в България се окажем с македонско малцинство, това е национално предателство, това е национален позор. В България никога не е имало македонци“, отсече Плевнелиев.

Той коментира и втората вълна на коронавируса в Европа и направи прогноза, че от икономическа гледна точка България ще бъде една от икономически най-леко засегнатите от пандемията страни.

Коментари

Още от последните новини