Пеликани се настаниха в новите си квартири в Атанасовско езеро (видео)

Тази седмица настъпи голяма радост сред екипа на проект "Солта на живота", LIFE+, защото платформите, които бяха построени през ноември, са заети от десетки къдроглави пеликани. На следващите дни се престрашиха и розовите, които първо бавно, но после настъпателно заеха новите си квартири. 

В момента в южната част на Атанасовско езеро има над 200 пеликана - розови и къдроглави, които почти целия ден прекарват по валовете или плуват във водите. Най-вероятно с отварянето на шлюзовете, свързващи езерото с морето, оттам е навлязла доста риба, което задържа птиците в соленото езеро, вместо да прелитат обичайно към Вая и Мандра, където се хранят.

След като в цялата страна се дебатира монтирането на камери в детските градини и ясли, екипът на проект "Солта на живота" също реши да следи изкъсо положението на платформите за пеликани, за да наблюдава в реално време какво се случва на тях, привличат ли птици и какво правят те, когато кацнат. В средата на май бе монтирана специална камера и само седмица след монтажа дойдоха добрите новини - световно застрашените къдроглави пеликани кацнаха на платформите.

Камерата позволява 24 часа да се наблюдава какво се случва и как си прекарват времето тези големи и много впечатляващи птици - в интерес на истината 80 % от времето им минава в оправяне на тоалета. След къдроглавите, розовите също се престрашиха да се качат на дървените платформи и дори в определени моменти ги изместиха почти изцяло. В момента всеки вид е на отделна платформа, а вечер остават и нощуват в новия "квартал".

Явно монтирането на двете изкуствени птици, които след конкурс бяха кръстени Влади и Ралица, изпълни своята мисия и успя да привлече пеликани на платформите. Спокойствието, което предлага района дава надежда, че тук птиците ще открият сигурно място за почивка и нощувка (и кой знае още какво). 

 

Коментари

Още от последните новини