Първи съмнения за Омикрон у нас

Първи съмнения за Омикрон у нас - E-Burgas.com

Най-рано в петък ще стане ясно

Към момента не сме сиryрни дали вече "Омикрон" не е навлязъл в страната. Имаме някои съмнения, които се базират на предварителни изследвания, получени от PCR тест. Това заяви пред bTV доц. Ивайло Апексиев, вирусолог в Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите му съмнителните проби са заредени в специалния секвенатор, който се използва за подобни изследвания късно снощи, така че най-рано в петък ще стане ясно дали "Омикрон" присъства сред тях.

Тестовете са на хора от различни части от България, като за момента няма данни дали те са пътували в чужбина.

"Към момента е ясно, че този вирус се предава по-лесно, по-бързо се удвоява броят на хората, които са инфектирани, в сравнение с предишния "Делта" вариант', обясни доц. Алексиев.

Той каза още, че все още не е сиryрно дали заболяването ще протича по-тежко при хората, заразени с"Омикрон", както и дали той ще може да избягва имунитета от ваксини или преболедуване.

Очаква се, че новият вариант ще навлезе успоредно с циркулиращия в момента у нас "Делта" и впоследствие ще се разбере кой от тях ще стане доминиращ, но това най-вероятно ще отнеме месеци.

Свързани статии
38 са новозаразените с ковид у нас 60 са новозаразените с ковид у нас 3,5% са положителните ковид проби у нас Мобилен ваксинационен пункт срещу ковид за айтозлии до петък В страната вече са налични нови ваксини срещу ковид Нови 121 човека са новозаразени с ковид Новият омикрон вече е у нас 80 души са новозаразените с ковид у нас COVID-19: Излекуваните са повече от новозаразените Пет са новозаразените с ковид в Бургаско, нито една жертва в страната
Тагове
ковид омикрон
Коментари

Още от последните новини