Парадокс: Чака ни недостиг на кадри със средно образование и излишък на висшисти

Парадокс: Чака ни недостиг на кадри със средно образование и излишък на висшисти - E-Burgas.com
Снимка: архив

Очакванията са, че през следващите три години възходящото развитие на икономиката ще доведе до нарастване на броя на работещите в България до 3,151 млн. души - със 70 800 повече спрямо 2018, заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков в университета „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас, където изнесе лекция на тема „Дигитализацията и пазарът на труда“, предаде economy.bg.

Сериозно предизвикателство ще е недостигът на квалифицирани кадри със средно образование. В същото време се очертава излишък от лица с основно и с висше образование, посочи Петков. По думите му най-голямо увеличение на работните места се очаква в секторите образование, здравеопазване и социалната работа.

В дългосрочен план до 2032 се очаква спад на заетостта с 3,7%. Най-търсени ще са учителите, здравните работници, инженерните, техническите и финансовите специалисти. Най-голям спад на работещите се очаква в търговията, хотелиерството и ресторантьорството и добивната промишленост, каза министър Петков.

Той подчерта, че в бъдеще ще се засилва връзката между шансовете за професионална реализация и образователното равнище. На фона на общото намаление на заетостта единствено при висшистите се очертава да има ръст с 2,6%. Не всички висшисти обаче ще работят това, което са учили, каза министърът на труда и социалната политика.

Министър Петков представи проект „Умения“ от оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ с бюджет от 30 млн. лв., по която работодателите ще могат да обучат служителите си на необходимите умения и компетентности.

Той подчерта, че през следващия програмен период 2021-2027 година голяма част от средствата, които България ще получи от Европейския социален фонд, ще се насочат към обучения за дигитални умения за работещи.

В заключение той представи инициативата на МТСП до края на 2019 да създаде информационна система за представяне на прогнозите за пазара на труда. Платформата ще предоставя възможности за справки за работната сила по възраст, степен на образование, икономическа дейност и професия. Всеки ще може да получи ценна информация, да се запознае с търсенето на специалисти и трудовите възнаграждения в сектора, в който смята да се развива кариерно, каза министър Петков.

Коментари

Още от последните новини