През 2023 година: Отстъпка от 25 ст. за горивата и по-евтин обществен транспорт

През 2023 година: Отстъпка от 25 ст. за горивата и по-евтин обществен транспорт - E-Burgas.com

Парите за отстъпката за литър гориво ще се взимат от свръхпечалбите на "Лукойл"

Отстъпката от 25 стотинки на литър гориво ще продължи и през 2023 докато не бъдат подготвени следващите мерки, които да я заместят. Това заяви в интервю за БНТ министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов.

Парите за отстъпката за литър гориво ще се взимат от свръхпечалбите на "Лукойл".

"Повече пари от държавният бюджет няма да бъдат давани по тази мярка. Те ще се взимат от изземване на свръхпечалбите на "Лукойл", каза министърът на икономиката.

Точната сума, която ще бъде преразпределена от свръхпечалбите на петролното предприятие, се определя от ясна формула, в която влиза и моментната цена на различните сортове петрол, обясни министър Стоянов.

Новите мерки, които подготвя ведомството, предвиждат отстъпка да има само за хората с доход до 1000 лева на месец. Те ще ползват и намаление за обществения транспорт. В момента се изработват техническите параметри на новите мерки като целта е те да влязат в сила от февруари.

Предвижда се хората, които отговарят на критериите за отстъпката, да доказват това с документ, издаден от общините.

Преди да влязат в сила, ще бъдат спазени всички законови процедури, включително, ще минат и през обществено обсъждане, увери министърът.

Пред БНТ министърът на икономиката изрази надежда, че европейските институции ще приемат мярката и няма да я обявят за държавна помощ, тъй като тя е временна и е необходима в сегашната ситуация.

Коментари

Още от последните новини