От кораба край Созопол продължава да изтича мазут

От кораба край Созопол продължава да изтича мазут - E-Burgas.com
bTV

Водолази направиха нов обход на потъналия кораб

Изтичането на мазут от потъналия край Созопол кораб продължава, макар и в малки количества, съобщи bTV. Според любители водолази, които вчера направиха оглед, гориво има не само в резервоарите, но и в други части от плавателния съд.

Водолазите от Сдружение „Приятели на морето” първи забелязват разлива в потъналия кораб. Според тях причината мазутът да излезе на повърхността е по-високата температура на водата.

„Преди три седмици имаше голям щорм – долу на 33 метра беше 9 градуса. Тогава нямаше теч на мазут. Седмица след това открихме, че тече от всички шевове”, пояснява Пламен Тодоров от сдружението.

Вчера групата е влязла за нов обход на кораба – теч все още има, но не толкова интензивен.

Загражденията, поставени от Морската администрация ги няма. Водолазите установяват, че гориво има и във вътрешността на кораба.

Спектрален анализ може да установи дали мазутът по плажовете е от „Мопанг”, но до сега такъв не е направен. Кабинетът е заделил 2,5 млн. лв. за справяне с проблема.

Дългосрочните прогнози показват, че от средата на седмицата морето ще е благоприятно за операцията по източването на мазут.

Коментари

Още от последните новини