От БСП искат да отпадне електронното гласуване

От БСП искат да отпадне електронното гласуване - E-Burgas.com

От БСП искат да се отмени възможността за въвеждане на електронното гласуване, която беше приета в края на миналия месец.

Това се разбира от законопроект за промени в Изборния кодекс, внесен от социалистите в деловодството на Народното събрание.

Той предвижда от изборния закон да бъде заличено всичко, свързано с електронното гласуване, което управляващите приеха в края на миналия месец, след като през октомври 2015 година се проведе референдум, на който 1 883 411 избиратели казаха "да" на електронното гласуване. Активността на националното допитвате обаче не беше достатъчна, за да задължи парламента да изпълни волята на тези хора, но темата отново се върна в парламента. Депутатите трябваше да вземат решение дали подкрепят резултата от референдума, или не.

Така, наред със спорните промени в изборния закон, партиите във властта стигнаха до консенсуса да се въведе експериментално на три последователни избора след 1 януари 2018 година и ако те са успешни - след това вотът от дистанционното електронно гласуване ще може да се зачита при определяне на резултатите.

Социалистите отново искат референдуми и избори да не могат да се провеждат в един и същи ден. Те обаче оставят възможност и да са един и същи ден по изключение, но какво би било то не се посочва в законопроекта.

В законопроекта си БСП предлагат още населените места с над 100 жители да могат да си избират пряко кмет. Последните промени сложиха праг от 400 души. Те искат и задължителното гласуване да отпадне, като предлагат то да стане "обществен дълг на гражданите".

Вчера управляващите също внесоха промени в Изборния кодекс, които имат за цел да смекчат въведените по настояване на ПФ ограничения за гласуване в чужбина.

Инфо: Offnews

Коментари

Още от последните новини