Опасна нова дрога от Китай залива родния пазар

Опасна нова дрога от Китай залива родния пазар  - E-Burgas.com

Кокаин, хероин, трева... познатите наркотици постепенно биват измествани от синтетични на родния пазар. Заради, цена, по-лесен достъп и не на последно място - мода.

Нови психоактивни вещества, основно синтетична дрога, проникват у нас. Стандартните тестове не ги ловят, а само от кръвни проби.

Проблемът е,че те се внасят предимно от Китай като суха растителна маса, но обработена с над 200 вещества, синтетични канабиноиди, в половината от случаите те причиняват смърт заради свръхдоза. Това съобщи д-р Борислав Станчев от дирекция "Превенции" в община Варна, който участва в кампанията на сдружение „Отвори очи”.

"В последно време доби доста голяма популярност и добива все по-голяма популярност така нареченото хашишово или марихуаново масло. Това не е хашиш. Това е извлек. Обработва се с едни специални химически разтвори и се извлича тетрахидроканабинол, при което той е с много висока концентрация - 80% и нагоре. Често се продава под формата на ампулки, които се накапват било на тютюн, било на смески за пушене, а може да се продават и като ампули, готови за пушене в електронни цигари. Това в последно време е някаква мода, която е завладяла Съединените щати и Европа. Има го разбира се, и тук", заяви Станчев.


Съвременната марихуана вече не е "мека" дрога, тя е генномодифицирана, активното й вещество е между 10 и 50 процента и употребата й води до шизофрения, каза началникът на клиниката по токсикология във Военноморската болница във Варна проф. Снежана Златева.

Златева допълни, че най-много интоксикации се получават при употребилите амфетамини, метаамфетамини и екстази. Това е най-популярната сред младежите дрога, а често води да свръхагресия и развиване на психози, обясни експертът. По думите й се стига и до свръхвъзбуда на целия организъм, което причинява инсулти и инфаркти

Тя допълни,че през последните две години Варна е "залята" от евтини наркотици, има и данни за нелегални лаборатории в крайните квартали на града.

Източник: dnes.bg
 

Коментари

Още от последните новини