Опасна хранителна добавка заля мрежата

Опасна хранителна добавка заля мрежата - E-Burgas.com

Нерегламентирана продажба на хранителна добавка, съдържаща йохимбин - съставка, забранена от две години в България, въртят мними търговци в мрежата.  Тя се използва предимно от спортисти и атлети за отслабване, но е популярна и сред потребителите, сигнализират будни граждани. 

Онлайн могат да се открият няколко сайта, които предлагат добавката, при опит да се поръча обаче се оказва, че тя всъщност не е налична. Активната съставка в нея се извлича от кората на растението йохимбе, където е разпределена неравномерно. Това не позволява контролирана дозировка в крайния продукт. Страничните ефекти, които причинява съставката също са спорни. Докато някои експерти при правилен прием и здрав организъм -  тя не е по-различна от други хранителни добавки, от Българската агенция по безопасност на храните смятат, че в големи количества тя причинява проблеми със сърдечно-съдовата система, хипертонични кризи, тревожност и напрегнатост на организма, предава БНТ. 

Йохимбинът е забранен официално на ниво Европейски съюз (ЕС) през 2019 г. Регламентът влиза в сила на 13 май 2019г. и оттогава на територията на ЕС е забранено влагането му в храни и хранителни добавки. 

Според уелнес експертът Тихомир Велев подобно решение е твърде крайно. "Йохимбинът е като всяка една друга хранителна добавка.  Дозата прави отровата и със всяко едно нещо може да се прекали и да се злоупотреби до степен, която да е опасна за живота ни. Важно е да се отбележи и че тези странични ефекти не се наблюдават при всички хора.", подчерта той.

Кремена Стоева, началник отдел в БАБХ обаче предупреждава, че по-голямо количество йохимбин би поразило нервната и сърдечно-съдовата система, възможни са натоварване на сърцето, хипертонични кризи, също така странично действие е постоянната тревожност, напрегнатост на организма. 

"Ние проверихме не един сайт, тъй като при нас постъпиха и други сигнали от граждани. Наистина установихме предлагане на йохимбин - рекламиране на съставки, съдържащи в състава си веществото.", коментира тя. 

Добавката се оказва налична само в един сайт, от който вече е изтеглена и унищожена от санитарната агенция. На всички сайтове, на които има обява за предлагане на йохимбин са връчени предписания, за да се коригира съдържанието.

"За съжаление, не можем да контролираме чуждестранните сайтове  на 100%, но се стараем да извършваме проверки и да ограничаваме хранителните добавки със съдържание на йохимбин, като сме прекратили регистрацията на хранителни добавки с йохимбин в България. Въпреки масираните проверки, хранителни добавки с йохимбин все още са налични в интернет. 
Именно заради подобни нелоялни търговски практики, от Министерството на земеделието предвиждат добавки да се продават само в обекти за дистрибуция на храни, аптеки и дрогерии. Онлайн търговията пък ще може да се извършва от регистрирани бизнес оператори, тоест интернет търговците също ще трябва да се регистрират. На хранителните добавки не бива да се приписва, че предпазват или лекуват болести.

Коментари

Още от последните новини