Одобриха новия милиард за саниране

Одобриха новия милиард за саниране - E-Burgas.com

На последното си заседание правителството на Бойко Борисов с постановление потвърди увеличението на финансирането на националната програма за саниране от 1 на 2 млрд. лв. Миналата седмица парламентът одобри допълнителните разходи. Програмата ще се изпълнява докато има пари и сгради, които отговарят на условията да бъдат санирани.
"Чрез изпълнението на програмата за първи път в България има ясна политическа воля за мащабно финансиране на мерките за енергийна ефективност в жилищния сграден фонд, тъй като този сегмент изостана значително по нива на енергийна ефективност в сравнение със сградите за обществено обслужване. Програмата е внушителна по своята мащабност и механизъм за солидарност между големи и малки населени места. Териториалното й разпределение се характеризира с покритие в цялата страна – както в големите, така и в малките общини, без ограничение за участие. Едновременно с това Програмата е организирана по начин, който осигурява справедливото разпределение на тежестта между държавната и местна власт при изпълнение на националните политики за енергийна ефективност", се казва в мотивите за решението, цитирани от правителствената пресслужба. Така се отговаря и на критиките от страна на опозицията, според която програмата е неефективна, ремонтите се извършват некачествено и скъпо и са в полза на близки до властта фирми. 

В съобщението се напомня, че програмата е в унисон в съществуващата в Европейския съюз убеденост за приноса на енергийната ефективност за устойчивото развитие на общността.

Коментари

Още от последните новини