Обявяват калориите върху етикета на бутилките с алкохол

Обявяват калориите върху етикета на бутилките с алкохол  - E-Burgas.com
снимка: wideopeneats.com

Едно голямо уиски е равно на две парчета торта, а пет бири на три основни ястия

Производителите в Европа вече ще трябва да обявяват калориите в алкохола върху етикетите на бутилките. Това се случва, след като Брюксел призова бранша да въведе собствени правила, които да подобрят здравословните навици при любителите на чашката.

Новите правила за изписването на калориите на етикетите обаче няма да важат за бирата и виното. Българите изпиват за година над 60 милиона литра алкохол. Едно голямо уиски по калории е равно на 2 парчета торта, обясни пред Нова тв диетологът Огнян Симеонов.

Калориите в бутилка бяло вино се равняват на тези в  два мазни бургера или няколко понички, а 5 бири са равни на три основни ястия. Според барманите питиета са много лесен начин да се прекали с калорийния прием.

Огнян Симеонов обясни, че обикновено в едно питие има между 200 и 500 калории, така че от напитките се трупат излишни калории, а те се превръщат в мазнии и се качват килограми.

"Повечето хора не осъзнават, че едно питие е равно по калории на 500 гр. шопска салата. Едно малко уиски е колкото 500 гр. бира или половин бутилка бяло вино, а истинските енергийни бомби се поемат с коктейлите, защото в тях калориите са над 500", добави той. 

Според него само от няколко питието се поемат 2000 калории, колкото е нужният енергиен прием за ден. Така че за един месец могат да се качат и 3 кг само заради изпитите коктейли, предупреди още диетологът. Калориите от една малка бира се изгарят с 10 минути тичане, 33 минути ходене или 12 минути каране на колело.

Коментари

Още от последните новини