Новият въздушен електропровод „Добруджа-Бургас“ е обявен за обект с национално значение

Новият въздушен електропровод „Добруджа-Бургас“ е обявен за обект с национално значение - E-Burgas.com

Новата въздушна електропроводна линия 400 kV „Добруджа-Бургас“ беше обявена от правителството за национален обект и обект с национално значение. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. Проектът ще бъде изграден на териториите на общините Ветрино, Девня, Провадия, Долни Чифлик, Дългопол, Руен, Поморие, Айтос и Бургас.

Решението на Министерския съвет се налага във връзка с делегиран регламент на Европейската комисия от 2015 г., с който проектът за изграждане на вътрешна линия между Добруджа и Бургас е потвърден като проект от общ интерес. За изпълнението на тези проекти се въвежда специфичен режим, който включва задължително даване на най-висок национален приоритет съгласно националното законодателство. От този статут следва, че въпросните обекти могат да разчитат на ускорени процедури по издаване на разрешения, правила за ОВОС и запознаване на обществеността на най-ранен етап от тяхното изпълнение, регулаторни стимули, правила за трансгранично разпределение на разходите и механизми за финансова подкрепа.

Новата въздушна електропроводна линия ще бъде с приблизителна дължина 100 км и капацитет от 1500 MW. Този проект ще допринесе за реализирането на приоритетния европейски коридор Север - Юг.

През 2016 г. ЕК одобри финансиране със средства от Механизма за свързване на Европа за изграждане на електропровода в размер на 29 857 500 евро. Строително-монтажните работи се очаква да стартират през 2018 г. и да завършат до края на 2020 година. Въвеждането в експлоатация на електропровода е предвидено за 2021 година.

Коментари

Още от последните новини