Новият период на онлайн обучение започва с притеснения

Новият период на онлайн обучение започва с притеснения - E-Burgas.com

Днес е първият ден от дистанционното обучение, което обхваща всички ученици и студенти в страната. Очаква се учениците да се върнат в клас най-рано на 4 януари. Преустановени са занятията и в детските  градини и яслите предаде "БНР".

Новият период на онлайн обучение обаче започва с известни притеснения.

По последни данни съобщени от просветния министър Красимир Вълчев тази сутрин, между 35 000 и 40 000 деца няма да се включат ефективно в онлайн обучението, а причините за това са не само липсата на устройства и интернет, а и липсата на отношение към образованието, тъй като над 10% от децата не посещават редовно училище.

Според плановете на Министерството на образованието и науката ученици и учители трябва да получат 106 000 устройства, като към момента до тях са достигнали едва 7-8 хиляди.

Сред училищни директори, учители и родители има притеснения за това как ще протече новият период на дистанционно обучение при най-малките ученици - тези от първи до четвърти клас.

„Трудността идва от това, че децата са малки, неукрепнали от гледна точка на уменията, които имат за учене“, каза Росица Митева - начален учител в столичното 51 ОУ „Елисавета Багряна“.

„Категорично ще се отрази пагубно върху децата, особено в начално образование“, смята Ася Митова майка на второкласник, коментирайки ефекта от новия период на дистанционно обучение върху най-малките ученици.

„Децата оставени вкъщи, те се обездвижват. Нямат никакви социални контакти. Това е едно постоянно седене по 6-7 часа пред компютъра, което уврежда съответно зрението на децата. Това е една игра с психиката на децата“, каза още майката.

Коментари

Още от последните новини