Новите скулптури в Бургас: Златна рибка, дърво на изкуството и прибой (снимки)

Новите скулптури в Бургас: Златна рибка, дърво на изкуството и прибой (снимки)  - E-Burgas.com

Пет нови скулптури се появиха на емблематични места в Бургас през последните дни. Техни автори са именити бургаски творци, които участваха в първото издание на Симпозиума по скулптура за градска среда. Симпозиумът бе организиран и финансиран от Община Бургас.

Новите скулптури са "Плажна шапка" на проф. Светозар Бенчев,  "Златна рибка" на Огнян Петков, "Артлегория" на Добрин Вътев, "Прибой" на доц. Емил Бачийски и стъкленият "Тетрапод" на Красен Троански.

"Плажната шапка и нейната сянка" създават усещане за лято в градинката на Часовника, до Арменската църква.

"Златна рибка" се подава над вълните в горната част на площад "Тройката", в близост до пресечката с ул. "Г.С. Раковски". И бургаската златна рибка ще изпълнява желания, както тази в приказките. Специално изработен сейф в монумента ще събира монети, а авторът  обещава, че с една монета ще се изпълняват до три желания.

 "Артлегория" отдава заслужена почит към всички видове изкуства. В стоманената структура намират място символите,  характеризиращи творците - палитра с бои за художниците, пергел за архитектите, перо за писателите, кинолента за актьори, сценаристи и режисьори, лира за музикантите и театралните маски за всички, свързани със сцената. Композицията ще радва минувачите в градинката за отдих до Общината,  /ул. "Александровска", в пресечката й с ул. "Апостол Карамитев"/. "

"Прибой" е създаден по личен спомен за Пристанище Бургас - разбиващите се една след друга в кея вълни и преплитащите се с тях въжета на привързаните кораби. 

Стъкленият "Тетрапод"  отразява слънчевите лъчи и нощните светлини на града пред "Научно-изследователски и конгресен център" на Пристанище Бургас . Фигурата символично ще предпазва града и хората му от големите и силни разрушителни вълни.

Галерия
Коментари

Още от последните новини