Новините от света, такива каквито са

Новините от света, такива каквито са  - E-Burgas.com

     Руски военен персонал се е настанил във въздушна база в Нигер, където са разположени американски войски, съобщават източници на Ройтерс и Си Ен Ен.

 

     За взривяването на Кримския мост през 2022 г. е използвано самоделно взривно устройство с мощност, еквивалентна на 10 тона тротил.

 

     Турция напълно спря търговията с Израел, потвърди турското министерство на търговията.

 

    Руското министерство на вътрешните работи обяви секретаря на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Александър Литвиненко в списъка на издирваните бивш ръководител на Министерството на финансите на Украйна Александър Шлапак и бивш ръководител на Националната банка на Украйна Степан; Издирват се и Кубив.

 

    Възстановяването на ивицата Газа след войната ще изисква 30–40 милиарда долара, каза ръководителят на регионалното бюро на Програмата за развитие на ООН за арабските страни Абдула ал-Дардари.

 

     Съединените щати преместват изтребители, дронове и военнотранспортни самолети от ОАЕ в Катар, за да заобиколят ограниченията за въздушни удари от въздушната база Ad Dhafra в Абу Даби. Според The ​​Wall Street Journal ситуацията подчертава „напрежението между Вашингтон и някои страни от Персийския залив“.

 

     Евентуална операция на израелската армия в град Рафа на границата на ивицата Газа с Египет ще зачеркне за израелската страна перспективите за нормализиране на отношенията със Саудитска Арабия. Тази позиция е предадена на властите на еврейската държава от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, който беше на посещение в страната преди ден, съобщава The Times of Israel.

 

       Ройтерс отново публикува интервю с британския външен министър Дейвид Камерън, в което той твърди, че Украйна има право да нанася удари с британски оръжия по цели в Русия. Както Ройтерс обясни тогава, материалът е премахнат, докато „някои подробности от съобщението са били прегледани“. Новата версия не се различава от оригиналния материал.

 

      Френският президент Еманюел Макрон и японският премиер Фумио Кишида се договориха да подготвят споразумение за взаимодействие на националните въоръжени сили.

 

      Австралия и нейните партньори в региона остават ангажирани със запазването на „основан на правила ред“ в световните океани и ще го подкрепят в Южнокитайско море, каза австралийският министър на отбраната Ричард Марлс на пресконференция с колеги от Съединените щати , Филипините и Япония в щата Хавай.

 

     През април 2024 г. обемът на вноса на руски петрол в Индия се повиши до 1,96 милиона барела, достигайки пиковата си стойност през последните девет месеца, както съобщава The Indian Express.

 

Тази цифра също е с 19% по-висока от обема на вноса за март 2024 г.

Коментари

Още от последните новини