Никулденската питка повели: Много момиченца и момченца ще проплачат в Бургас през следващата година

Никулденската питка повели: Много момиченца и момченца ще проплачат в Бургас през следващата година - E-Burgas.com

Много момиченца и момченца ще проплачат в Бургас до следващия Никулден. Това повели празничната Никулденска питка, която бе разчупена тази сутрин от стопанина на града Димитър Николов. 

Освещаването на Никулденската трапеза тази година се извърши в двора на Етнографския музей от представители на бургаското духовенство и бе излъчено на живо от община Бургас. Присъстваха още председателят на Общинския съвет в Бургас проф. Севдалина Турманова, зам.-кметът по култура, туризъм и спорт Диана Саватева

Разчупването на питката се прави по стара православна и бургаска традиция, за да покаже дали в града ще се родят повече момченца или момиченца. Тази година двете парчета от питката се оказа с почти еднакъв размер, което значи, че ще се родят много бебета и от двата пола. 

Кметът на Бургас пожела най-вече здраве през 2021 година.

"Досега съм изричал това пожелание по-скоро механично. Сега всички влагаме в нея много дълбок смисъл. Нека наистина мъките и болките на всички мои съграждани, които са в бургаските болници рязко намалят и бързо да отмине тази зла беда" заяви Николов. 

Коментари

Още от последните новини