Николова: Празните хотели да приемат хора под карантина, държавата плаща

Николова: Празните хотели да приемат хора под карантина, държавата плаща  - E-Burgas.com

Под ръководството на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова се проведе второто заседание на Консултативния съвет по туризъм, което премина онлайн заради превантивните мерки срещу COVID-19.

Във връзка с провеждането на обществено обсъждане по Плана за възстановяване и устойчивост на България (структуриран в четири стълба - Иновативна България, Зелена България, Свързана България и Справедлива България) работна група от министерството ще представи за включване в него на предложенията от сектор туризъм в контекста на развитието на отрасъла при новите условия. До края на седмицата министерството ще изпрати писма до членовете на съвета, за да излъчат представители, съобщи вицепремиерът.

Тя анонсира също, че с нейно писмо до браншовите организации е поискано по аналогия с лятото да предложат незаети хотели, които не бяха използвани, за да поемат за настаняване при необходимост хора под карантина заради ковидвируса, самоизолирали се или за болнично лечение, като държавата ще поеме разходите. Освен това ведомството ще изпрати писмо и до Министерството на образованието и науката, с което то ще бъде сезирано да се увеличат броят на учениците в професионалните гимназии по туризъм и броят на студентите в специалност туризъм във висшите учебни заведения.

Усилията на Министерството на туризма в рекламата през настъпващия зимен сезон са насочени преобладаващо към вътрешния пазар и съседните страни, изтъкна министърът също. Кампанията за ски ваканции ще премине под мотото „Зимните спортове укрепват Вашето здраве“.
 
Вицепремиерът припомни, че Консултативният съвет към министъра на туризма е създаден с идеята на заседанията му да се дискутират най-важните и неотложни теми, свързани с възстановяването и рестартирането на отрасъла, за които е необходимо широко обществено съгласие.

Коментари

Още от последните новини