Недостиг на кадри и офис площи пречат на Бургас да развива IT бизнес

Недостиг на кадри и офис площи пречат на Бургас да развива IT бизнес - E-Burgas.com

Общината все още не може да се справи добре със задачата да а привлича компании и инвестиции в IT сектора. Това призна кметът Димитър Николов пред в. "Капитал".

Основна причина за това е липсата на кадри е недостигът на качествени офис площи от клас А смята кметът, който припомни, че 70% от завършващите в областта я напускат. Поради тази причина Бургас отваря IT гимназия, като по този начин се опитва се да облекчи допълнително администрацията, дигитализира десетки хиляди документи и търси начин да промени логиката, по която се харчат еврофондовете. 

Гимназията ще има четири паралелки, които да обучават бъдещи програмисти и ще отвори врати още тази есен. Николов посочи, че в общината вече работи Обществен съвет, посветен на IT сектора и как той да се развива в Бургас. Новото училище пък ще има за настоятелство четири компании от сектора. Като ранен успех, кметът изтъкна желанието на американската Visteon да работи с местния университет "Проф. Асен Златаров". Това е част от опитите на Бургас да привлича компании и инвестиции в този най-бързо развиващ се сектор.
 

 

 

Коментари

Още от последните новини