Не достигат екскурзоводи по морето, заместват ги аматьори без подготовка

Не достигат екскурзоводи по морето, заместват ги аматьори без подготовка - E-Burgas.com

Все по често транспортни фирми предлагат туристически услуги. В курортните комплекси те организират еднодневни маршрути, но без гид, съобщава БНТ.

За да си добър екскурзовод, се изисква специална подготовка и образование. В тази професия напоследък обаче влизат все повече аматьори. Най-сериозният проблем идва от факта, че услугата се предлага по алеите в курортите.

" Ако застанете на светофара на "Златни пясъци" ще видите колко микробуси отиват до Несебър на тези нерегламентирани фирми, които продават на улицата екскурзии." смята Костадинка Ортодоксова от Съюз на екскурзоводите в България.

Предлагането на екскурзии на улицата не е незаконно, ако са на лицензирани агенции. Офертите им са по-евтини, но по-некачествени, казват от бранша.

Друг проблем, пред който немалко туроператори се изправят, е намирането на екскурзоводи, владеещи редки езици. Рядко се намират хора, които говорят чешки, полски, словашки и унгарски например. Краткият сезон и ниското заплащане са сред причините много от екскурзоводите да търсят работа в чужбина, а това води до недостиг на гидове у нас.

Коментари

Още от последните новини